Fejér évfordulós emlékei

2021.03.03. 07:20

A gyermek nem lakókocsi – Demonstrációt tartottak az iskoláért Újvárosban

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Borsányi Bea

Fejér megye sereghajtó

1971. március 3-án az előző este Székesfehérváron, az SZMT-székházban megtartott Orvos-Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete Fejér megyei bizottságának megyei küldött­értekezletéről is olvashattak a lapot kezükbe vevők. A gyűlésen, amelyen értékelték az elmúlt egy évet, többek között elhangzott, hogy megyénk a kórháziágy-ellátottság tekintetében, „igencsak az utolsók között rangsorol – tizennyolcadikok vagyunk –, gondjainkat e tekintetben csak enyhítette, de nem oldotta meg a dunaújvárosi és móri kórházaik építése.” Ezért a következő ötéves tervben az szerepelt, hogy Fejér megyében a meglévő épületek rekonstrukciójával 900-zal bővítik a kórházi ágyak számát.

Miért nincs fonál?

„Elszürkültek a rövidáru- szaküzletek fonalaspolcai. Már csak a csúnya színű, gyenge minőségű fonalak maradtak meg a múlt év gazdag választékából”, olvasható a Hírlap 1980. március 3-i lapszámában. Miért nem volt utánpótlás? A A Centriköt Nagykereskedelmi Vállalattól érkezett válasz alapján azért, mert a gyár részben alapanyaghiánnyal küzdött, illetve az első fél évben olyan exportkötelezettségei voltak, ami miatt a belföldi szállításait halasztania kellett.

A Horn-fokon túl

1991-ben ezekben a tavasz közeli napokban Fa Nándor föld körüli vitorlásversenyét figyelték sokan az újságban is. Március 3-án számoltunk be arról, hogy a kiváló hajós előző nap 13 órakor kerülte meg a hírhedt Horn-fokot. Ekkor a hatodik, kicsivel később már az ötödik pozícióban hajózott az amúgy napok óta gyenge szélben.

A gyermek nem lakókocsi

Így fogalmazott az egyik szülő 2011-ben azon a demonstráción, amelyet a duna­újvárosi Petőfi-iskola bezárása ellen szerveztek meg. A polgármester ígéretet tett arra, nem kerül lakat az intézményre a tanév végén. A teljes cikk elolvasható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!