múltidéző

2021.08.05. 07:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 5-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Déri Brenda

Mire jó a velencei iszap?

Az 1961-es, 60 évvel ezelőtti lapszámunk ezen a napon arról a sikerhírről számolt be, hogy Marosi Béla, a velencei gépállomás akkori igazgatója és Kuty László, a gépállomás laboratóriumának vezetője elkezdett azzal foglalkozni, hogy a Velencei-tó iszapját olyan talajok megjavítására hasznosítsák, melyek rossz vízgazdálkodásúak vagy erodáltak, meszesek és vízáteresztőek. A laboratóriumi vizsgálatok szerint ugyanis ezek a talajok akár már tízszázalékos iszaphozzáadással a legjobb minőségű vályogtalajokká alakíthatók át. Az első talajjavítási kísérleteket még 1959 őszén hajtották végre mintegy négy holdnyi kísérleti parcellán. Az iszappal javított talajon huszonhárom százalékos terméstöbblet mutatkozott a tavaszi árpából.

Feldúlták a lakók életét

1981 nyarán a székesfehérvári Lövölde utca környékén lakók arról panaszkodtak, hogy a távfűtővezeték itteni építésének munkálatai teljesen feldúlták a napjaikat. A panaszok alapján a városi tanács vb műszaki osztályának vezetője reagált a fent említett problémára. – A panaszok jogosak. A munkálatok valóban a vártnál nagyobb kellemetlenséget okoznak a Lövölde utcai lakótelep és a környék lakói számára. Ennek oka, hogy a munkálatokat rendkívül megnehezíti a megfelelően pontos közműtérkép hiánya, és az, hogy bizonyos vezetékek a tervtől eltérő helyen rejtőznek a földben.

Csudálatos tábor!

Hatodik éve már, hogy 1991-ben megrendezték a sörédi tábort, amelyről lapunkban is beszámoltunk. „Mert ez egy tábor. Olyan csudálatos tábor, immáron hat esztendeje. Mányok Éva doktornő, a tábori orvos talán neheztel majd rám a csudálatos jelzőért, mert ő kérte, egyáltalán ne minősítsem valami különleges dolognak azt, amit ők csinálnak. Mert ez nem különleges, ez természetes. Söréden ugyanis beteg gyerekek, fiatalok nyaralnak. Tolókocsiban ülők, meg olyanok is, akik megfosztottak a világ kerekségétől. Csak szeletnyi jutott belőle, de nekik ez a teljesség” – írtuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!