Fejér évfordulós emlékei

2021.03.10. 07:20

Adony egyedülálló módon ünnepelte az ezredfordulót

Sorozatunkban a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjtjük egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években március 10-én.

Héjj Vivien

Megújul a központ

„Pihenőpark várja hamarosan a falubelieket és a kirándulókat a falu központjában. A községházától az élelmiszerboltig terjedő rész átalakításával zárul a millenniumi programsorozat” – közölte lapunk 20 évvel ezelőtt Adonnyal kapcsolatban. A nagyközség egyedülálló módon ünnepelte az ezredfordulót: egy évvel korábban megépült a millenniumi emlékmű, a hozzá kapcsolódó emlékpark, valamint többnapos rendezvénnyel tisztelegtek a község lakói az államalapítás évfordulóján. Ezúttal a főtér felújítását tűzték ki célul. Új járdák, parkolók kialakítása, valamint parkosítási munkálatok is szerepeltek a tervek között.

Látogatási tilalom

Egy évtizeddel ezelőtt lapunk arról is beszámolt, továbbra is él a látogatási tilalom a kórházakban. Megyénk területén az összesített adatokat tekintve az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a folyamatos csökkenés után ismét jelentősen emelkedett. A ma is jól ismert Müller Cecília főorvos akkori tájékoztatása szerint az orvoshoz forduló betegek 51,6 százaléka 15 év alatti, 31,3 százaléka 15–34 év közötti, 14,9 százalékban érintettek a 35–59 év közötti felnőttek, valamint 2,2 százalékban a 60 év felettiek.

Az utókornak őrzik

Tíz éve írt a Fejér Megyei Hírlap a különleges iváncsai helytörténeti gyűjteményről. A hatvanas években kezdte megmenteni Fürész Gyula az egykori paraszti élet tárgyait, s az 1972-ben datált működési engedély már egy kiállításnyi anyag meglétét legalizálta. A régi művelődési otthon, majd a református iskola után költözött a Fő utca 3. szám alatti otthonába a gyűjtemény. A gazdálkodók szerszámai mellett a helytörténeti gyűjtemény része volt a régi közösségi irattár egy része, illetve a 20. század első feléből származó családi és magánokiratok. A gyűjteményt 10 évvel ezelőtt Bircsák Lajosné gondozta – értesültünk a Hírlap hasábjairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!