Múltidézés

2023.04.11. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Verőfényes napsütésből vöröses alkony

„Tegnap délelőtt 10 óra tájt érte el megyénk déli határát a Dunántúlon végigszáguldó „számum”, a trópusi homokviharokra emlékeztető, por- és homokfelhőket maga előtt hajtó szélvihar.„ – számolt be a nem mindennapi jelenségről 1973-ban megjelent számában a Fejér Megyei Hírlap.

A korabeli tudósítás szerint a porvihar keletkezéséhez nagyban hozzájárult az akkor már hatodik hónapja tartó aszályos időjárás, ami miatt a talaj sokfelé igen sokat vesztett nedvességtartalmából.

A gépjárművezetők beszámolója szerint Székesfehérvárt valóságos porfüggöny fedte. A közlekedők felkapcsolt reflektorral, lépésben haladtak úti céljuk felé. A verőfényes napsütés néhány perc alatt vöröses alkonyati derengéssé változott. A szél 6-7 emeletnyi magasságban kavarta fel a port: vitte a papírszemetet, az üres konzervdobozokat, a letört faágakat, valamint a műanyag kukákat és olykor a tetőcserepeket is.

Díjat érdemelt a nádasdladányi kert

Húsz évvel ezelőtti lapszámunkban olvashattak a Nádasdy-kastéllyal szemben álló különleges telekről, a Végh család portájáról, amelyen hetven gyümölcsfa sorakozott. A szívvel-lélekkel gondozott kertet még a Kertbarátok Országos Szövetségének 2002. évi versenyére is benevezte tulajdonosa.

A kertvetélkedő során feljegyzésekkel és fotókkal dokumentáltak minden egyes kerti munkafolyamatot, s a befektetett munka meg is hozta gyümölcsét – minden értelemben: a Végh család kertje harmadik helyen végzett az országos mezőnyben.

„Aranyos” főiskolások

A fenti címmel számolt be lapunk két évtizede a dunaújvárosi vízilabdázók sikeréről. A női vízilabda bajnoki döntő harmadik csatáján a dunaújvárosiaknak csupán egy győzelem hiányzott a harmadik bajnoki címhez. Ezt meggyőző játékkal, fölényes különbséggel, 17-6-os eredménnyel meg is szerezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!