Hős

2022.10.05. 19:03

Halál Söréd határában: október 5-én született a hős páncélostiszt

Ma, azaz október 5-én, 103 éve született meg a második világháború egyik leghősiesebben harcoló magyar katonája, vitéz Tarczay Ervin harckocsizó százados.

Tihanyi Tamás

Balra Tarczay Ervin százados, aki három nappal vitézzé avatása után tűnt el

Forrás: FMH-archív

A páncélostiszt a Ludovika Akadémia elvégzése után nagyon kemény, majdnem mindig nyomasztó túlerővel szemben megvívott csatákban vett részt magyar, majd később német gyártmányú tankokkal. Egy sor magas kitüntetést kapott bártorságáért, ezek közül csak az egyik volt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje hadiszalagon a kardokkal. Halála köti őt örökre Fejér megyéhez, Söréd és Bodajk községekhez. A történteket homály fedi, a visszaemlékezések egymásnak ellentmondanak, csak annyi bizonyos, hogy 1945. március 18-án látták őt utoljára. Van, aki szerint találat érte páncélosának lánctalpát, más forrás azt állítja, megsüllyedt a felázott talajon. Annyi bizonyosnak látszik, hogy Tarczay és bajtársai elhagyták a páncélost, amit felrobbantottak, majd a német katonákkal együtt megpróbáltak a kegyetlen gránát és kézifegyver tűzben Sörédről Bodajk felé visszahúzódni. A továbbiakról is eltérően nyilatkoznak a források. Vagy a csípőjét, vagy a térdét érte lövés, ezért társainak ott kellett hagyniuk: ismerve lelki erejét, minden bizonnyal ezt ő maga kérte, hogy bajtársai visszajuthassanak a saját vonalak mögé.  

Tarczay százados parancsnoki páncélosában. Sörédnél szovjeteknek átadott amerikai Sherman tankok ellen harcolt 
Forrás: FMH-archív

Senki nem látta őt élve többé, ezért vagy elvérzett Sörédtől nyugatra a havas mezőn, vagy – erre vonatkozóan is létezik visszaemlékezés – szovjet, esetleg a szovjetek oldalán harcoló áruló magyarok végezték ki. Halotti anyakönyvét csak 1948. szeptember 14-én állították ki Bodajkon. Majdnem bizonyos, hogy csontjai ott porladnak ma is valahol Bodajk és Söréd között, de a meglelésükre folytatott kutatások eddig nem vezettek eredményre. Reményt éltet egy feltételezés: előkerült egy ceglédi újság, amelyikben egy Tarczay Ervin nevű százados csehországi hadifogolytáborból üzent haza 1945 októberében, hogy sebesüléséből felépült, üdvözli feleségét a viszontlátásig. Bár valóban tudhatta, hogy megölik a háború után hősiességéért a kommunisták, tehát volt oka arra, hogy örökre eltűnjék, arra vonatkozóan nincs semmiféle adat, hogy túlélte volna az öldöklő sörédi katlant.  

Emlékét egyre többen igyekeznek megőrizni, a közelmúltban Bodajkon és Söréden is felmerült egy emlékmű állításának lehetősége. Parancsnoki harckocsijának lánctalpából néhány szem Fülöp Attila bodajki fegyvermúzeumában, így a Megyei Értéktár részeként látható. A tatai harckocsizók korábban két lánctalpszemet elkértek tőle és elhelyezték alakulatuk saját emlékművénél. Bár csontjai felett ma már csak a szél száguldozik a móri árok hegyei között, emléke és hősiességének példája tovább él, halhatatlanná téve a nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!