Múltidéző

2022.08.19. 15:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 19-én

Házi Péter

A női ruha reformja

„Egy amerikai nő, Mrs. Gearing, egy jeges pincze megszemlélése alkalmával azon, Kolombushoz méltó ötletre jött, hogy a női ruházatot kétrétűre készítvén, a két kelme közti tért melegvezető anyaggal, pl. fűrészporral töltse ki. Ez új divat előnyei könnyen beláthatók” – írta közel százötven évvel ezelőtt a hőségre reflektálva az augusztusi Székesfehérvár és Vidéke. Amint az újságíró fogalmaz: „Az így készített ruhát nemcsak hogy a legnagyobb melegben s legcsikorgóbb hidegben egyaránt lehet viselni, de a tulajdonos a hőmérő állása szerint, úgy szabályozhatja a ruha fűrészportöltelékét, hogy abba mindig kényelmesen érezze magát. Hogy a gyöngébb nem szép érzékének e természettani szabály szerint készült ruha eleget teend-e, az egyelőre mindenesetre nyílt kérdésnek tekintendő.”

Példátlan fukarság

„Hogy a levéldíjt sokan nem szeretik fizetni, azt jól tudjuk, a következő esemény azonban különösen említésre méltó. Bécsben egy magyar halt meg, ki évek óta ott tartózkodott. Ügyvédje levelet irt a Pesten lakó örökösnek, ez azonban nem akará a levéldíjt fizetni, s a levelet visszaküldé – kezdi ugyancsak a Székesfehérvár és Vidéke. „Az ügyvéd ismét postára tévé a levelet, miután hátára ezt irá: „Önre nézve fontos családi ügyben.” Az örökös mégsem akart fizetni, hanem ismét visszaküldé a levelet. Ekkor az ügyvéd még egyszer postára adá a levelet, s hátára ezt irá: „Ön rokona meghalt, s 20 000 forintot hagyott önnek.” Most az örökös ezt irá: „Jól van, e szerint tehát személyesen kell B.-ben megjelennem” – s a levelet ismét visszaküldvén, Bécsbe utazott s a levéldíjt csakugyan megkímélte.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!