Múltidéző

2022.08.17. 17:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 17-én

Baráth Eszter

A múlt feltárása
Magyarország legnagyobb ásatása – Kétezer éves randevú. Ezen cím alatt olvashattak a gorsiumi ásatásokról 1962-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlapban. A beszámoló szerint a nyár folyamán a székesfehérvári István Király Múzeum tudományos munkatársai és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem régészeti karának hallgatói közösen dolgoztak az ásatáson. A Gorsiumban talált leletekkel kapcsolatban Fitz Jenőt, a múzeum akkori igazgatóját kérdezték „– Az idei ásatások alkalmával közel húszezerre bukkantunk, az öt év alatt talált leletek száma pedig több mint százezerre tehető. Egy egész múzeumot megtöltene!” – írták 60 évvel ezelőtt.
A barlang rejtélye
1972-ben ezen a napon számoltak be megyénk napilapjában arról az esetről, amelynek során húsz barlangkutató ereszkedett le a Mány alatt, több négyzetkilométeren elterülő szarmata mészkő barlangba. A beszámoló szerint két eltűnt tizenévest kerestek, és bár azt megállapították, hogy rövid időt eltöltöttek a barlangban, de a fiatalokat akkor már nem találták ott. „Viszont embermagasságú termek láncolatát fedezték fel. A termekben emberi kéz alkotta oszlopokat találtak. A falakat rajtok és nevek díszítették. A legutóbbi dátumot 1972. augusztus 10-én vésték a falba.” – írták ötven éve. A helybéliek akkor arról számoltak be, hogy a második világháború idején a barlangot még könnyen meg lehetett közelíteni, a ’70-es évek elején viszont már csak kevesek kiváltsága volt a legjutás.    
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!