Múltidéző

2022.05.09. 21:00

Fejér évfordulós emlékei május 9-én

Baráth Eszter

Fényes esküvő volt a napokban 

Mórott Imígy kezdődik egy rövidke tudósítás az 1882. május 9-ei lapszámban. S folytatódik: „Ivánka László vezette oltárhoz Trautenberg Róza bárónőt nagy ünnepélyességgel. A nászvendégek között voltak, a gr. Cziráky család, a gr. Eszterházy család Sárosdról, Ivánka Imre, Gosztonyi János, Fiáth Pál, Ludvigsdorf bárónő, a Trautenberg báró család stb. stb. Az esküvőt fényes lakoma követte.” 

Lakóház lett végül a gyárból 

Ugyanebből a lapszámból az is kiderült: a lovasberényi sorompónál lévő árpakásagyárat Rózsa Ferencz ácsmester és városi bizottsági tag vásárolta meg, s ott egy csinos lakházat építtetett. 

Felgyorsult mindennapok 

A mai mindennapokat élve érdekes lehet a Fejér Megyei Hírlapban 1962-ben ezen a napon megjelent, a hagyományok feltárásával kapcsolatos cikk kezdete: „A gyorsan rohanó mindennapok sokszor elfedik előlünk azt, ami a múlt értéke.” A beszámoló szerint Székesfehérváron sem indult szervezett kutatás a népi hagyományok felelevenítésére hosszú ideig, 60 évvel ezelőtt viszont a város művelődési állandó bizottsága erre irányuló elemet illesztett programjába. A tapasztalatok szerint a diákok örömmel vettek részt a programban, voltak, akik a népviseleteket, néprajzi szokásokat gyűjtötték, de előkerültek a paraszti életforma dokumentumai is. 

Nemzetközi megmérettetés 

1972. május 8-án a Videoton motocross szakosztálya is helyet kapott megyénk napilapjának sportrovatában. A millenniumi motocrossverseny nagyszabású eseménynek ígérkezett. „A május 14-i versenyre már megérkeztek a szovjet, a lengyel, a csehszlovák, az osztrák, a jugoszláv és az amerikai, a román, a bolgár és az olasz jelentkezések” – írta a Fejér Megyei Hírlap 1972- ben. Az újságíró akkor úgy vélte, a magyar versenyzők biztatóan mozogtak a pályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!