Múltidéző

2022.05.19. 11:00

Fejér évfordulós emlékei május 19-én

Majer Tamás

Személyiségi jogok?

A Székesfehérvár és Vidéke című újság 1892. május 19-i számát olvasva az ember megdöbben. Az egyik cikkben egy 11 éves fiúról írnak nagy haraggal, sajnos, nem alaptalanul. Ugyanis a fiú, akinek életkorán túl vallását, s teljes nevét is leközölték, megrongált egy útmenti Mária-szobrot. – Felmászott a kőszoborra és addig ütötte a képet, mig az elhajlott, azután pedig a vállán fogta meg és lerántotta magával a földre – rögzítette a lap a tényállást.

Egy másik és egy harmadik mínuszos hírben több öngyilkosságról is számot adott az újság, szintén névvel s más személyes adatokkal. Egyikőjük súlyos betegsége miatt, másikójuk magányossága okán, harmadik ismeretlen okból kívánt végezni magával. Nem is idézzük fel, milyen módokon... Szerencsére volt, akit megmentett embertársa közbelépése.

Lótolvajlásról és névmagyarosításról is írt a 130 éves újság. Utóbbi persze nem bűnös cselekedett, de jól példázza, hogy a maitól mennyire eltérő hozzáállással működött a hírlapírás.

 

Az első lemezlovas Fehérváron járt

– Rendkívüli disc jockey program lesz ma este a székesfehérvári városi ifjúsági klubban. A klub tagjai Dévényi Tibort, a disc jockey magyarországi meghonosítóját látják vendégül. A program. este hét órakor kezdődik – írta az 1972. május 19-i Fejér Megyei Hírlap.

Dévényi Tibor – a Három kívánság című adás műsorvezetője, a pontos labdák sztárja, aki a cikk idején 25 éves volt – a mai napig aktív, s jól pörgeti a lemezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!