Múltidéző

2022.05.18. 13:00

Fejér évfordulós emlékei május 18-án

Héjj Vivien

Emlékmúzeum Cecén 
„Régi adósságot szeretnénk törleszteni a már egy éve halott, de alkotásaiban halhatatlan nagy festőnkkel, Csók Istvánnal szemben, aki éveken keresztül községünkben – Cecén – élt, akinek még külföldi tartózkodása alatt is egyik legkedvesebb muzsikája a sárvízi vízmalom hívogató zúgása volt” – hirdette a Fejér Megyei Hírlapban 1962. évi falunapját és annak különleges apropóját a település. Az év május 20-án nyílt meg Csók István családi házában a róla elnevezett emlékmúzeum, mellyel a település a művész iránti háláját igyekezett kifejezni. A falunap központi gondolata a következő volt: Csók István alkotásain keresztül a művészettel való találkozás, a tisztességtevés a mesternek.

Hízás – száz méteren 
Negyven fillért kellett bedobni az utcai mérleg használatához, s egy pillanat alatt ellenőrizhették súlyukat a fehérváriak. 1972-ben ezen a napon megjelent lapszámunkban azonban érdekes tényre derült fény: néha-néha bizony csalhat a mérleg nyelve. 
„Panaszkodnak a fehérváriak, hogy rosszak az utcákon található mérlegek. Egyesek azt mondják, hogy ha a Március 15. utcai virágbolt előtti mérlegen megmérik magukat és később az ellenőrzés miatt átmennek az IBUSZ irodája elé, meglepődnek. Csupán mert ezen a – nem mértem pontosan – száz méteren kilókat, fél kilókat híznak” – olvashatták fél évszázada. Dühítő ez egy megtermett férfinak, hát még egy fogyókúrázó, alakját védő nőnek.

Kovács Jenő munkája 
Negyven évvel ezelőtt számolt be lapunk a hírről: új köztéri órával gyarapodik városunk. A MÜM 320-as iskola – ma Hunyadi Mátyás Technikum – falán elhelyezett óraszerkezetet Kovács Jenő órásmester készítette el, társadalmi munkával.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!