Múltidéző

2022.04.04. 15:00

Fejér évfordulós emlékei április negyedikén

Majer Tamás

Fiume örömmel fogad 
Székesfehérvárról Fiume (emlegetik még mai napság bizonyos Rijeka néven is) városába készülő kiránduló küldöttségről írt az 1882. április 4-én napvilágot látott Székesfehérvár és Vidéke című újság. A székesfehérváriak útja a magyar szívnek olyannyira kedves adriai kikötővárosba ekkor éppen tervben volt, az ügymenet elrendezésére pedig még külön bizottság is alakult. 
– Fiume város polgármesterétől a bizottság elnöke Seidl Lajos ur a következő tartalmu táviratot kapta: Seidl Lajos városi kapitány urnak Székesfehérvárott. A szives értesítést megkaptam. Biztosíthatom, hogy Fiume élénk örömmel fogadja majd kedves székesfehérvári testvéreinket. A városi képviselőség minélelőbb meg fogja állapitani a fogadtatás programmját, azután hivatalos választ irunk. Hazafias üdvözlettel Ciotta polgármester. 


A tiszti főorvos adatai 
A Székesfehérvár és Vidéke című lap 1892. április 2-i számának adatai alapján a március 20-tól 27-ig terjedő időszak alatt 9 fiú és 10 leány született Székesfehérváron, s meghalt 4 férfi és 10 nő. Azután nemcsak a megszületettek, de az eltávozottak neveit is fölsorolták, sőt, a halált okozó betegségek típusait is. Major Ferencz, városi tiszti főorvos adatolt. 


Hamis egykoronások 
– Újabban városunk több kereskedésében próbálnak hamis egykoronást kiadni. Az egykoronások jól sikerült utánzatok, csak ólomszinükről és arról ismerhetők fel, hogy nincs köriratuk – írta az 1902. április 3-i lapszáma a Székesfehérvár és Vidéke című újságnak. Nagy óvatosságra biztatták a közönségüket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!