Kiállítás

2022.03.19. 12:00

Kiállítás a gyufa történetéről Lepsényben

Technikatörténeti kamarakiállítás nyílt a községi könyvtár Mátyás termében abból az alkalomból, hogy 205 éve született Irinyi János. A híres vegyész találta fel, illetve kísérletezte ki a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Ráadásul a hagyomány szerint 1848. március 15- én ő szövegezte és küldte el Pestre a 12 pontot.

Borsos György

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Borsos György, Radnai Béla és Virág András kiállítása két részből áll. A látogató megtekintheti a különféle gyufásdobozokat, illetve ezt követően egy rövidfilmet is megnézhet a szegedi gyufagyár munkájáról, a gyufa készítéséről. A kamarakiállítás túlnyomórészt magyar, hazai gyártású gyufásdobozokat mutat be, de megtekinthetők Angliából, Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból és Németországból származó termékek is. Láthatók óriási gázgyújtók, illetve miniatürizált dobozkák is. 

Még a legkisebb doboz is teli van működőképes gyújtófával. A legnagyobb doboz 28,5 centiméter nagyságú, míg a legkisebb 2 centis. Természetesen rácsodálkozhatunk az árakra is, hiszen a legtöbb doboz ára 40 fillér volt, míg a családi kiszerelésű gyújtók 3 forintba kerültek. Az egyik legérdekesebb kiállítási darab Angliából származik. Ez egy fából készült, címkével díszített dobozka, amelyet gyárilag egy fémtartóba helyezve árultak. Láthatjuk, hogy a gyufásdobozokkal mennyi mindent tudtak reklámozni, és ezáltal rengeteg emberhez tudtak eljuttatni különféle információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!