Múltidéző

2022.03.24. 17:00

Fejér évfordulós emlékei március 24-én

Déri Brenda

Városunk újjászületése 
Ötven évvel ezelőtti lapunk március 24-i lapszámában megyeszékhelyünk „felszabadulására” emlékeztek. Mint írták, „1945. március 23-án szabadult fel véglegesen Fehérvár. A dunántúli katonai pozíciókat védő fasiszta hadak az utolsó percig igyekeztek megszállva tartani e lényeges stratégiai pontot.” 


Újfajta autóbusz 
1982-ben az Ikarus székesfehérvári gyárában dolgozó szakemberek elkészítettek egy úgynevezett 260-as, speciális kialakítású autóbuszt. Akkori tudósításunk szerint a 11 méteres városi padlóvázra építették a módo­sított ka­rosszériát egy egri gyár megrendelése és igényei szerint. A műszerkocsi hátfalán kialakítottak egy utasajtót, és belső terét két fő részre osztották. E szerint az első harmadban a gépko­csivezető foglal helyet és a tárgyalóterem, a hátsó kétharmadban pedig a munka­asztalsor helyezkedik el. Az asztalokban fiókokat és besüllyesztett tárolóhelyeket helyeztek el. 


Suppola sikere 
A ma 51 éves dunaújvárosi olimpikonról, Suppola Zoltán eredményeiről írtak 1992. márciusi lapunkban. Ebben úgy fogalmazott a szerző, hogy a Dunaferr olimpikon tornásza ismét fényes sikert ért el, ezúttal a nemzetközi tornászviadalon, melyen négy érmet szerzett, köztük egy aranyat is. „Ugrásban diadalmasko­dott, lólengésben ezüstérmet szerzett, míg talajon és korláton a dobogó harmadik fokára áll­hatott” – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!