Múltidézés

2022.01.24. 17:00

Fejér évfordulós emlékei január 24-én

Héjj Vivien

Épül a színház színpada 

Lapunk 1962-es tudósításából kiderült, 60 évvel ezelőtt ilyentájt gyártották a Dunai Vasmű általános lakatosüzemében az épülő székesfehérvári színház színpadának, benne tetőszerkezetének, zsinórpadlásának és forgószínpadának teljes vasszerkezetét. A színpadépítéshez összesen körülbelül 70 tonna vasszerkezetre volt szükség, ebből akkoriban 30 tonna már elkészült. Az akkori tervek szerint február végére datálták a teljes vasszerkezet elkészülését. A munkafolyamat következő fázisa már március elejére tolódott, akkor kezdte ugyanis D. Kiss János lakatos brigádja a Vörösmarty Színház színpadának helyszíni szerelését.

 

Helyben a karamellás tej 

Már 40 évvel ezelőtt is nagy figyelmet fordítottak a fogyasztói igényekre a nagyvállalatok. Lapunk 1982-ben ezen a napon hozta a hírt, hogy a székesfehérvári tejüzemben hozzákezdenek a karamellás tej gyártásához. „Eddig Veszprémből, Kaposvárról látták el a megyét, de a fogyasztás és az érdeklődés – a kiskereskedelem jelzése alapján – rendkívüli mértékben megnövekedett, és a napi forgalom meghaladta a 15 ezer litert” – olvashatták. Nos, ilyen nagy mennyiség előállítására már sokkal gazdaságosabb berendezkedni, mint ideszállíttatni. Akkoriban úgy jósolták, a fehérvári karamellás tej május végén, június elején lesz kapható az üzletekben. 

 

Nem csak lélekben... 

„Miklós Éva atléta már magyar állampolgárként tervezi a jövőt” – írta lapunk 20 évvel ezelőtt. A hír apropója, hogy a Kolozsvárról Székesfehérvárra igazolt kiváló atléta előző nap letette az állampolgári esküt, így ezután már magyar állampolgárként képviselhette hazánkat. „Kétezerben döntöttem el, hogy áttelepülök Magyarországra, hiszen mindig is magyarnak vallottam magam” – emlékezett Miklós Éva, akinek addigi távolugró rekordja 6,65 méter volt. Mint mondta, 2002-ben a 6,75 méter megugrását tűzte ki célul maga elé, tudva, ezzel a teljesítménnyel az Európa-bajnokságon a legjobb hat közé juthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!