FEJÉR ÉVFORDULÓS EMLÉKEI

2022.01.18. 11:00

A tárgyalási teremből

Palocsai Jenő

Éppen 140 évvel ezelőtti volt a tárgyalása a székesfehérvári királyi járásbíróság előtt Cserváry Ilonkának, aki becsületsértés miatt feljelentette Kostyelik Gézát. Történt volt, hogy Cserváry művésznő jutalomjátéka alkalmával Kostyelik hagymakoszorút dobott a színpadra. A vádlott eképp védekezett a bíróságon: „a hagymakoszoru nem Cserváry Ilonkának volt szánva, hanem azon pártnak, mely Berzsenyi Julia jutalomjátéka alkalmával a jutalmazott ellen tüntetni akarván, a vele szereplő Cserváry Ilonkát díszes koszorúval tisztelte meg, ő tehát csak meg zavarni kívánta az előadást, de Cserváryt sérteni nem volt szándéka.” Ráadásul Kostyelik ügyvédje megerősítette, hogy a vádlottat már rendőrileg elmarasztalták, s két büntetés egy tettért nem jár. A bíróság így Cserváry keresetét elutasította. A Fehérvári Híradó ekképp foglalta össze 1882 januárjában: „Vádlott eljárásában semmi dicsérni való sincs s helyesen cselekszik ha máskor valamely párt elleni tüntetésben önmagát bíróul nem tolja fel, mert ahhoz a nagy közönségnek van joga.” 

Tűzhányó hegy 

Másfél évvel a Mauna-Lua, havii Vulkán kitörését követően 1882. január 17-én így számolt be a Székesfehérvár és vidéke újság: „1880. november 5 ike óta hányja a tüzet. Ez a legnagyobb tüzokádás, melyet ötven év óta tapasztaltak. Porneau képiró a lávafolyamról 38 olajfestményt készített. Honoluluból írják, hogy ha az összegyűlt lávafolyam a földterület egy részén szétömlik, oly sürü füst száll fel, hogy néha a legáthatóbb fénysugár sem tör rajta keresztül. Hilo városa nagy veszedelemben forgott, hogy végórája üt és eltöröltetik a föld színéről. A tüzfolyam félkörben vette körül, de szerencsére irányt változtatott s a kis város megmenekült.” – írták 140 évvel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!