Múltidéző

2021.12.27. 17:00

Fejér évfordulós emlékei december 27-én

Palocsai Jenő

A falusi turizmusról 

A falusi turizmus indulásáról és lehetőségeiről beszélt a hírlapban 1981. december 27-én Kardos Kázmér, az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke: – A vidéki turizmusnak egy valóban a falusi miliőhöz tartozó épület, épületegyüttes, gazdálkodóegység ad otthont. Ahol a tulajdonos és családja is ott él és részeseivé teszi életének az oda látogató külföldit, családot, turistát. Így a napi történésekben tudják megélni egy falusi család, gazdaság mindennapjait, részesei lehetnek a vendéglátók életének, méghozzá életközeli módon kapják az élményeket – mutatta be a falusi turizmus új jelenségét annak idején a szakember. 

Az év lakóházai 

1991-ben azt írta a hírlap ezen a napon, hogy: A magánlakóházak építészeti színvonalának emeléséért, a példamutató megoldások népszerűsítéséért, az építtető, a tervező és a kivitelező harmonikus együttműködéséért ismét meghirdették „Az év lakóháza” országos pályázatot, amelyre székesfehérváriak is neveztek. A polgármesteri hivatal a hat pályázatból hármat továbbított az országos versenyre. A zöldövezeti családiház-típusban Lőrincz Attila Szabad­ságharcos úton lévő otthonát találták a legjobbnak. A házat építészmérnök lakója tervezte és építtette. A kisvárosi beépí­tési megoldások közül a legcélszerűbbnek, a legharmonikusabbnak Pozsonyi András Fürst Sándor utcai lakóházát minősítették, amelyet Gödé Ferenc tervezett. A harmadik típust a lakás és a munkahely együttes kialakítása jelentette, ebben a Lomnici utcai pékség nyerte meg sokak tetszését; az építtető Achel Ágnes, a tervező Németh László, a kivite­lező pedig Szabó László volt. A fehérvári pályázók Asszonyi Tamás bronzplakettjét kapták meg, amelyet házuk falára is kitehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!