múlt

2021.11.26. 17:00

Fejér évfordulós emlékei november 26-án

Borsányi Bea

Elment a busz 

„Székesfehérvár ipari fejlődése megkövetelte, hogy a megyehatárain túlról is hozzunk szak­embereket. Ezek nagy része az idők folyamán meghonosodott vá­rosunkban. De vannak még ma is, akik a naponta ismétlődő fárasztó utazással érik el munkahelyüket. Anélkül, hogy a dolgok miértjét vizsgálnánk, tettünk egy szúró­próbát a reggel 8.31-kor érkező budapest–szombathelyi gyorsnál. 

Az eredmény: harminc ember ér­kezett a vonattal, és sietett volna munkahelyére. Ám a dolgok rend­je sokkal bonyolultabb, mint azt az egyszerű halandó hinni merné. Ugyanis a város belterülete felé haladó autóbusz 8.30-kor elment. S elmegy minden nap. Így napon­ta harminc ember – ez csak a rendszeres létszám! – indulhat el bosszankodva, gyalog, s min­den vallási alapot nélkülöző el­mélkedéssel munkahelyére” – olvashatjuk az 1961. november 26-i lapszámban. 

Befagyott a tó 

1971-ben ezen a napon arról adott hírt az újság, hogy befagyott a Velencei-tó, amihez az alacsony vízállás is hozzájárult. A jég nem okozott gondot a partfalépítésben, viszont déli partot borító vastag hótakaró hátráltatta az épülő Park sza­badstrand munkálatait. 

Év végi utazások 

1981-ben az IBUSZ év végére és januárra meghirdetett utazásaiból lehetett mazsolázni. Amíg az Alacsony-Tátrában, a Chopok déli lejtőjére szervezett egyhetes síút teljes ellátással 3600 forintba került, ugyanez Romániába egy ezressel volt kevesebb. December 30-tól január 2-ig tartó szilveszteri hajóutat is kínáltak Bécsbe, illetve Pozsonyba, amiért 3000, illetve 2300 forintot kértek. Az igazán tehetősek azonban Moszkvába vagy Leningrádba utaztak az év utolsó napjaira. Az 5 éjszakás, repülős útért és a teljes ellátásért közel hatezer forintot kellett fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!