múlt

2021.10.26. 15:00

Fejér évfordulós emlékei október 26-án

S. Töttő Rita

Magyar–finn barátság

Az 1971. október 26-i nap éppúgy keddre esett, mint a mostani. Az ekkor, éppen ötven évvel ezelőtt megjelent Fejér Megyei Hírlap címlapon tudósít arról, hogy „a hétfői napot a magyar–finn barátságnak, s a két nép és kormányzata által egy­aránt óhajtott európai béke és biztonság gondolatának szentelte Székesfehérvár.” A tudósítás szerint az eseményen méltatták a két nép barátságát, s az eu­rópai béke és biztonság ügyé­ért tett közös erőfeszítéseket. Sok mindenki mellett a találkozón „beszédet mondott a finn delegáció vezetője, Uuno Syrje, a Béke Világtanács tagja is. A nagygyűlés résztvevői a fenti nyilatkozatot fogal­mazták meg állásfoglalásuk­ról, amelyet az Európai Biz­tonság és Együttműködés Magyar Nemzeti Bizottságá­nak közvetítésével eljuttat­nak az európai biztonsági konferencia előkészítő bizott­ságához” – állt az írás végén.

Alcsúti arborétumséta

Az őszről Balázs Katalin is megemlékezett ötven évvel ezelőtt. Az alcsúti arborétum ihlette meg: „Sárga és rozsdaszín lomb­koronáikba öltöztek már a fák, az ősz valósággal tob­zódik a színekkel, bár az alcsúti arborétum fiatal veze­tője, Boros József szerint hiányzik innen a piros szín. Az pedig feltétlenül szük­séges lenne, hogy az emberi szem teljes gyönyörűségét lelje a növényzet őszi búcsúzásában. Persze azért így is nagyon szép ez a 72 holdnyi birodalom, szinte a falu belsejében, de legalábbis közvetlen szomszédságában, szinte kínálja a természet szépségeit, a sétányokat, a friss ózondús levegőt. A ha­talmas fák lombjai között mókusok kúsznak fürgén, ügyesen, ritka, alig ismert fák virulnak itt természetes pompájukban és szépségük­ben. A mesterséges tó partján mocsári fenyők kapasz­kodnak a földbe, légzőgyö­kereik, faderéknyi vastag, furcsa és különös képződmé­nyek kitüremlenek a föld­ből…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!