múltidéző

2021.10.11. 17:00

Fejér évfordulós emlékei október 11-én

Palocsai Jenő

A televízió térhódítása

Nagyszerű fejlődésről adott hírt a megyei lap 1961-ben ezen a napon. Akkor még, hatvan évvel ezelőtt nem sejthették, hogy később mennyi hátránnyal jár a „tévé kékes bársonyával kibélelt világ”. Mint akkor írtuk: „Már rég túl vagyunk a százezredik televízió-előfizetőn. Városainkban, falvainkban is szaporodnak az anten­nák. A terv szerint 1965 végére minden öt család rendelkezésére áll majd egy tévékészülék” – olvasható volt a lapban.

A Palotaváros születése

Kereken negyven esztendeje emelkedett fel a rétről indulva és a város szívéig hatolva a mai Palotaváros valamennyi panelépülete.

Akkor, október 11-én arról számolt be a hírlap, hogy: „A hét elején indul a távfűtés. A műszaki átadás és a kulcs­átadás között egy hónap telik el, ahhoz azonban az kell, hogy a lakók kiválasszák a nekik megfelelő tapétát, padlószőnyeget vagy újabban a parkettát. A legújabb, belső utca már pormentes. A tél beállta előtt mindenütt, ahol laknak, el­készül a térvilágítás, és az ígéretek szerint november végén már két irányból lehet jó úton megközelíteni az új városrészt. Hétezren laknak az év végén Székesfehérvár legújabb vá­rosrészében.”

A turizmus zászlaja alatt

Húsz évvel ezelőtt nagy terveket és álmokat dédelgettek. A 2001. október 11-i számban ez állt: „Szekér-, illetve kerékpárutat tervezünk a Váli-­völgyben – nyilatkozta la­punk­nak Csizma­dia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének (Botisz) meg­bízott ügyvezetője. Eddig Tordas, Gyúró, Kajászó, Vál, Alcsút és Felcsút kapcsolódott a projektbe. A borutat Ivanics Imre bicskei kistérségi megbízott szerint Gánt és Mór közé tervezik, ahol a Móri borvidék egyes pincéibe is elviszik a vendégeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!