Április 14.

2021.04.14. 07:25

Fejlődő úthálózat, magyar nyelv a rádióban – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történet ezen a napon az elmúlt évtizedekben!

Baráth Eszter

Javuló infrastruktúra

Fejlődik az úthálózat címmel számoltak be az előrelépésekről a Fejér Megyei Hírlap 1961-ben ezen a napon megjelent példányában.

„Megyénk úthálózata sokat fejlődött az elmúlt években. Ma már minden járási székhely pormentes burkolatú úttal kapcsolódik a megye közlekedésébe” – írták hatvan évvel ezelőtt. A további fejlesztésekre is nagy szükség volt, így arra az évre új bekötőutakat és a belterületi utak szilárd burkolattal való ellátását tervezték megyeszerte 11 kilométer hosszúságban. A munkálatokból többek között Baracs és Enying is részesedett. A közlekedés javításának érdekében hidakat is építettek Martonvásáron és Iszkaszentgyörgyön.

Magyar nyelv a rádióban

1971-ben megyénk napilapjában számoltak be arról, hogyan ünneplik a rádióban a magyar nyelv hetét. A Kossuth és a Petőfi rádió egy héten keresztül ismeretterjesztő és elemző műsorokat sugárzott.

„A magyar nyelv hetén sűrítetten, naponta sugározza a rádió Lőrincze Lajos népszerű adását, az Édes anyanyelvünket” – hívták fel a figyelmet 50 évvel ezelőtt. Mellette Deme László, Szathmári István és Szépe György elő­adásairól is beszámolt a Fejér Megyei Hírlap.

Tejházak rekonstrukciója

40 évvel ezelőtt A tejházak rekonstrukciója címmel közölt összefoglalót a Fejér megyei napilap.

„A tehenészetekben az idén kezdődő rekonstrukciós programhoz az Agrotröszt vállalatai elegendő nagy teljesítményű fejőgépet biztosítanak” – írták 1981-ben. Az eszközök beruházására ott került sor, ahol az épületeket már modernizálták. „A berendezések közös jellemzője, hogy a korábbinál lényegesen nagyobb teljesítményű, évente 5-6 ezer liter tejet adó állatok fejésére is alkalmas” – olvashatták a lapban.

A nagyüzemek több gép közül választhattak, de a háztáji gazdaságoknak is lehetőségük volt kisebb teljesítményű, 4–10 állat gépi fejéséhez szükséges eszköz beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!