múltidéző

2021.04.19. 08:00

Fejér évfordulós emlékei április 19-én

Sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

Fotó: pixabay.com

Ismét a régi zászló, címer

1991. április 19-én arról az előző nap meghozott döntésről számolt be a Fejér Megyei Hírlap, hogy Fejér Megye Közgyűlése úgy határozott, visszaállítja a megye zászlaját és címerét, azokat, amelyek 1694 és 1949 között voltak használatban.

Bodrogi Gyula Fehérváron

Ugyanez a harmincéves lapszám közölt interjút Bodrogi Gyula színésszel annak apropóján, hogy éppen aznap, 1991. április 19-én este mutatta be a Vörösmarty Színház a Mona Marie mosolya című zenés vígjátékát – Bodrogi rendezésében.

Szilasi Németh László-díj

Húsz évvel ezelőtt, 2001. április 19-én lapunk beszámolt arról, hogy Németh László-díjat alapított Mezőszilas. „Varga István, a baráti kör elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Németh László [1901-1975] gazdag szellemi kincsestárát a település mindennapi életére vetítve, új minőséget létrehozva lehet továbbvinni. A Kossuth-díjas író választott szülőfalujának tekintette Szilast, örökségét méltó módon ápolva, el nem tékozolva kell továbbadni a jövő nemzedékének.” Első alkalommal, 2002 áprilisában, éppen Varga István, a Németh László Baráti Kör elnöke kapta meg a díjat.

Sobor Antal emlékére

A 2011. április 18-i szám egy tudósítása megőrizte, hogy Sobor Antal halálának egyéves évfordulóján, az író és tanár tiszteletére domborművet adtak át a Szent István Művelődési Ház udvarán. A domborművet a Vörösmarty Társaság, az Értékrend Asztaltársaság és a Szent István Művelődési Ház felkérésére Szakál Antal készítette. Sobor Antal 1933. január 16-án született, 2010. április 15-én hunyt el. Egyik legismertebb műve a Perelj, Uram! című regény, amelyből 2018-ban színpadi adaptációt készített a Vörösmarty Színház, Szikora János rendezésében. Ugyanő tavaly ősszel filmet is forgatott belőle. Az Ítélet és kegyelem című tévéfilm premierjét várja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!