Február 10.

2021.02.10. 07:30

22 válogatott a Videoton SC-ből, Kubában áll a válság – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történt ezen a napon az elmúlt évtizedekben!

Majer Tamás

Kubában állt a bál

A Fejér Megyei Hírlap 1961. február 10-i száma a cím­oldalon írt egy havannai diáktüntetésről. „Havannai diákok tízezrei vonultak fel kedd este a kubai főváros főbb útvonalain tüntető menetben.”

Sajátos óceánvédelem

„Atom stop a tengerfenéken!” címmel jelent meg egy hír a Hírlap ötven évvel ezelőtti számában. A cikk arról szólt, hogy a Szovjetunió külügyminisztériuma úgy tájékoztatott, másnap három hatalom – a Szovjetunió Moszkvában, Nagy-Britannia Londonban, az Egyesület Államok Washingtonban – egyidejűleg nyilvánossá teszi azt a szerződést, amely megtiltja az atom- és más tömegpusztító fegyverek elhelyezését az óceánokban és a tengerek fenekén.

Válogatottak Fehérvárról

Szintén az ötven évvel ezelőtti, 1971. február 10-i lapszámban volt olvasható, hogy a múlt évben, vagyis 1970-ben 22 válogatottat adott a Videoton SC. Közülük 10-en voltak A, tehát a felnőtt, 5-en a különböző utánpótlás, 7-en az ifjúsági válogatottak tagjai. „Az A válogatottak zöme labdarúgókból, a motocrossozókból és a vitorlázókból került ki” – állt a Fejér Megyei Hírlap cikkében, amely név szerint Hegedűs Istvánnét, Kovács Józsefet, Nagy III. Jánost, ifj. Demeter Vilmost emelte ki, hiszen ők mint saját nevelésű sportolók értek csúcsra.

Az igazgató emlékezete

A húsz évvel ezelőtti Hírlap Marosi Arnoldról, a Szent István Király Múzeum első igazgatójáról közölt hosszú írást hasábjain. Marosi 1873. február 9-én született, gimnáziumi tanulmányait a pápai bencés gimnáziumban kezdte. 1889-ben belépett a ciszterciek közé. Teológiai és földrajz-természetrajzi diplomát szerzett, s a ciszterciek fehérvári gimnáziumában tanított, majd Pécsre került. 1910-ben lett a múzeum vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!