Január 29.

2021.01.29. 07:10

Nádaratás, farsangi mulatság, téli sportok – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történt a megyében ezen a napon az elmúlt évtizedekben.

S. Töttő Rita

Nádaratás: amikor még lehetett, mert volt jég

Nagyon régen volt már, 1961. január 29-én jelent meg a tudósítás, hogy „A hideg idő beállta igen kedvező a nád aratására. Különösen kedvező volt a helyzet addig, amíg hóréteg nem borította a Velencei-tavat. A hómentes jégtükrön ugyanis lényegesen könnyebb a munka. ” Az akkori hírlapos írás szerint „A Velencei-tó víztükrének mintegy 2200-2300 holdját nád borítja. E hatalmas terület nádtermését a szakemberek több mint másfél millió kévére becsülik.”.

Megteremtik a téli sportolás lehetőségét

Az 1971. január 29-i Fejér Megyei Hírlap arról számol be, hogy „Több mint egy évtizede fogadja nyaranta a KISZ Fejér megyei alapszervezetek, bizottságok titkárait, reszortfelelőseit a velencei vezetőképző tábor, öt esztendeje pedig elkészült az oktatóbázis új épülete, amely ősztől nyárig bentlakásos, hathetes tanfolyamokra várja megyénk, valamint Somogy megye ifjúsági vezetőit.” Most pedig – mármint éppen ötven éve –, építkezés zajlik, melynek befejezésekor korszerű tornaterem, két új tanterem, könyvtár, olvasóhelyiség és klub várja majd a tábor lakóit. Az akkori tervek szerint „az idén”, azaz 1971. május 1-én már átadják az új létesítményt. A tornaterem megteremti a téli sportolás lehetőségét a tábor lakóinak és egyben a nagyközség fiataljainak, iskolásainak is. Igazi munka ünnepi esemény lehetett…

Egymást érő farsangi mulatságok

A 2001. január 29-i lapszám arról adott hírt, hogy a hét végén sok helyütt voltak farsangi és egyéb mulatságok, bálok, ahol 2001-ben talán első alkalommal lazíthattak egy kicsit a szórakozni vágyók. Pénteken az egészségügy bulizott, szombaton a SZETA jótékonykodott, a Táncházban pedig az Alba Regia Népitáncegyüttes tagjai múlatták az időt barátaik és szüleik körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!