Lepsény

2021.01.31. 10:00

Emlékek az eltűnt Rikipusztáról

Az emlékeket a Séder testvérek osztották meg velünk. Séder István 1941-ben született és 1944-től élt Rikipusztán. Húga, Margit 1955-ben látta meg a napvilágot, és egészen 1962-ig a pusztán töltötte a mindennapjait, amikor is a család beköltözött Lepsénybe.

Borsos György

Séder József (j) az 1960-as években a Mezőszentgyörgy környéki határban

Fotó: reprodukció: Borsos György

– A szüleink Bakonynánáról származnak. Apai nagyapám, id. Séder József gazdatiszt volt a kisdudari Nádasdy-birtokon. Édesapám 1938-tól Békéscsabán tanult az ottani felső mezőgazdasági iskolában, egy gazdaképzőben. Rendkívül alapos képzésben részesült, aminek egész életében nagy hasznát vette – mesélte Séder Margit. – A második világháborúban bevonult katonának, túlélte a doni áttörést. Nagy szerencséje volt, ugyanis lekéste azt a vonatot, ami vitte volna a Don-kanyarba.

A Séder család 1943-ban költözött le Kisdudarról Rikipusztára, ahol később Séder József lett a gazdatiszt. A Nádasdy gróf ugyanis elkártyázta a kisdudari birtokot, és így más megélhetést kellett keresnie. Rikipuszta a lepsényi Nádasdy-birtokhoz tartozott mint önálló gazdasági egység. A birtok intézője bent lakott a faluban, a paplak közelében. Itt voltak a cselédlakások is. A Nádasdy-birtok központi része a katolikus templom és a vasút között feküdt.

Séder József 1946-ban tért haza amerikai hadifogságból, s gazdatiszti szolgálati lakást kapott, de ez akkor meg volt osztva. A lakás másik felében a Baranyai család lakott, két fiúval, Karcsival és Imrével. A puszta közepén volt egy hosszú cselédlakás, annak középen a közös konyha, és erre nyílt négy szoba. Mindegyik szobában egy-egy család lakott. El lehet képzelni, mennyi torzsalkodás, veszekedés forrása volt a közös konyha! – emlékezett vissza édesanyjuk elbeszéléseire István és Margit. Itt lakott a Pető, a Morek, a Neubauer és a Pinka család.

Séder József (j) az 1960-as években a Mezőszentgyörgy környéki határban
Fotó: reprodukció: Borsos György

Séder gazdatiszt 6 hold földet kapott a gróftól, amikor leköltöztek a pusztára. E mellé még 4 holdat bérelt a papi birtokból, így összesen 10 holdon gazdálkodott 1952-ig. Ekkor elvették tőle a földet, úgymond betagosították a megalakuló Kislángi Állami Gazdaságba.

Séder József (j) az 1960-as években a Mezőszentgyörgy környéki határban
Fotó: reprodukció: Borsos György

– Anyámnak rengeteg munkát jelentettek az állatok, a föld, a háztartás ellátása. Voltak teheneink, amelyeket naponta fejni kellett, valamint disznókat, libákat, kacsákat, tyúkokat is tartottak. A tejet naponta, reggel és este kannában, kézben kellett elvinni a kőkútpusztai állomásra, hogy onnét vonaton vigyék tovább. Városi unokabátyámnak ez a pusztai élet maga volt a kánaán, mert nem éheztek, még a beszolgáltatás idején sem. Anyám a tejből tejszínhabot csinált a kakaóra. A kakaóport a nagynéném Londonból küldte csomagokban, ami akkor aranyat ért. Vajat köpült, kenyeret sütött. Volt vaj és lekvár a kenyérre, akkor is, amikor a nagyobb városokban éheztek az emberek. Unokabátyám legszebb emlékei közé tartozik az a csend és nyugalom, a csillagos éjszakák, a határtalan szabadság, ami itt, a pusztán nekünk természetes volt. Sokat bandáztak a hasonló korú gyerekekkel – csillogott Margit szeme, ahogy mesélte.

A Séder család. Jobbról a második a még siheder Séder István, aki a karácsonyra ajándékba kapott Petőfi összes költeményei köteteket tartja a kezében
Fotó: reprodukció: Borsos György

Séder József 1948-ban Halimbára került, ahol egy zsidó birtokot kellett igazgatnia. Ide, az akkori magyar állam összegyűjtött rengeteg zsidó fiatalt, akiket a lepsényi gazdatiszt tanított a mezőgazdaság fortélyaira. Ezt követően ezek a fiatalok vitték el az itt megszerzett tudást a megalakuló Izrael államba. Köztük volt a későbbi izraeli miniszterelnök is. Erre nagyon büszke volt a gazdatiszt.

A puszta képe 1952-től azonban nagyon megváltozott. Amiatt, hogy megalakult az állami gazdaság. Akik nem vállalták, hogy itt maradnak, beköltöztek Lepsénybe. Rikipusztán maradt azonban a Séder, a Morek és a Pető család. Ezt követően átalakították a régi cselédházakat, és így már csak egy család lakott egy lakásban.

– Halimba és Rikipuszta után a régi vágású gazdatiszt több helyen is kamatoztatta tudását: dolgozott Attilapusztán, Ágostonpusztán, Enyingen, Mezőszilason. Azonban ezeket az örökös áthelyezéseket édesapánk megunta, és véglegesen leszerződött a Mezőszentgyörgyi Alkotmány MGTSZ-be, ahol nyugdíjazásáig agronómusként dolgozott. Nyugdíjas éveiben sokszor lehetett látni és hallani, ahogy a teraszon ülve fújta a tubáját, és csak zenélt és zenélt… – mondta István.

Tavaly nyáron a lepsényi kulturális héten kiállítás is nyílt az egykori puszták tárgyi emlékeiből (jobbra Borsos György)
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

– Ha állna még a pusztai házunk, abban a minutumban leköltöznék Rikibe. Ott hagynám a mostani összkomfortos életemet, és eléldegélnék abban a szép határtalan pusztában, szabadon, mint a madár, a csillagokat bámulva éjjelente. Gazdálkodnék, mint a szüleim, mert a föld, ha gondosan művelik, életet ad és eltartja a gazdáját! – fejezte be az emlékezést Lauferné Séder Margit.

RIKIBEN MINDENT MEGTERMELTEK

Kőkútpuszta, Rikipuszta, Hlatky-­tanya, Zámbó-tanya, „Kádár” Kovács-tanya, Falkay-kastély (tanya) – mára mind csak emlék már. A könyvtár Élet a pusztákon című kiállítása az egykor Lepsény körüli majoroknak és az ott élő embereknek állított emléket. Rikipuszta az egykori térképek tanúsága szerint csak valamikor az 1850-es éveket követően alakult ki és a Nádasdyak tulajdonát képezte. Itt nem volt kastély, csak lakóházak. Volt több gazdasági épület, és Enying felőli csücskében állt a tanyagazda (intéző) háza. Az 1950-es években Séder József volt itt az intéző. Riki teljesen önellátásra rendezkedett be. Mindent megtermeltek: gabonát, gyümölcsöt, zöldségféléket, rengeteg háziállatot tartottak.

- V. Varga József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!