December 2.

2020.12.02. 07:10

Hetvenkedők ünnepe, balinkai bánya és a Mókus májai – Fejér évfordulós emlékei

Palocsai Jenő

Akkor még téma volt

Ma már nincsen bánya, de 1960-ban e napon arról számolt be a Hírlap, hogy 13 millió forintba került a vágatok biztosítása Balinkán. A hatalmas költség csökkentésére kezdték a bányászok a főtecsavarozási kísérletezést. A biztosítás távolságának növelése volt a cél a kisegítő főtecsavarok segítségével: egy-egy ilyen csavaron 40 forintot tudtak megspórolni, így méterenként 600 és 1000 forint közötti összeget sikerült megtakarítani.

Napi hetven kiló máj

Székesfehérvár és Siófok között az országút utasainak legkedveltebb csárdája a Mókus Csárda – írtuk 1970-ben. A Mókus 1970-ben a Volán kert elnevezésű kerthelyiséggel egészült ki, ráadásul júniusban rekordbevételük volt: 1 millió egyszáz ezer forint. A felszolgálók szerint voltak nyugati vendégeik, akik a siófoki Európa szállóból rendszeresen a Mókusba jártak vacsorázni. És hogy mi ennek a titka? A Mókusban a májételek soha nem hiányozhatnak a vendég asztaláról. Naponta hetven kiló májat dolgoznak fel.

Hetvenkedők ünnepe

Tíz éve, ezen a napon a Hírlap hasábjain arról írtunk, hogy Szabadbattyánban az idősek napján vendégül látták a település „öregjeit”. A beszélgetés mellet műsor és vacsora is várta a vendégeket, akik szívesen emlékeztek elmúlt időkre. Az Általános Művelődési Központ és a Szabadbattyánért Egyesület szervezésében találkoztak az idős emberek, akiket Mátrai Csaba polgármester köszöntött.

A település vezetője arra kérte az idős embereket, őrizzék és osszák meg az egész közösséggel emlékeiket. Ígérte, keresik és megtalálják a módját, a lehetőségét, a fórumát annak, hogy a több évtizedes tapasztalat, a bölcsesség eljusson az utódokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!