móri emlékek

2020.11.02. 07:10

Fejér évfordulós emlékei – Mi történt november 2-án?

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 2-án.

FMH

Forrás: Pixabay.com

Vetettek és arattak

Kereken hatvan esztendővel ezelőtt, november 2-án határszemle zajlott, melyben nemcsak a termelő szövetkezeteket, de az állami gazdaságokat is ellenőrizték. A Mezőfalvai Állami Gazdaság dolgozói a tervezett 2048 hold búzából 1618 holdat már elvetettek. A nagyobb gazdaságok közül előkelő helyezést ért el a kislángi gazdaság is. A Móri Állami Gazdaság az összterület 75 százalékáról levágta már a kukoricát november 2-ig, de a ranglista élén az Agárdi Győzelem Állami Gazdaság áll. A szemle külön szól a gépállomások dolgozóinak lelkes munkájáról: – Egyetlen olyan községet sem találtunk körutunk során, ahol ezen a szép októberi vasárnapon ne dübörögtek volna a gépek, mint a munkásosztály segítségének mozgó szimbólumai.

Óvoda, színház is épült

Szintén 60 évvel ezelőtt az eleven városról szóló írásban ez állt: A régi Várkörút nyíl­egyenes sugarából kivetett a háború ereje egy kényelmes úri lakot, s a foghíj mellett sokáig jártunk el? Igaz! De ím elérkezett az idő, s a mai Köztársaság út e háborús foghíjára óvoda építését végeztette el a tanács. Ám, kíváncsiskodjunk be a Lakatos utca eldugott 12-es számú épületéhez, aminek új külsőt adtak a háznak, egészséges és jól záró ablakokat, az elmálló fenyőpadló helyett új parkettát a szobákba, új mozaik burkolatot a konyhákba. Elvesztette vészes komorságát a Velence Szálló melletti színház rom is. Az új színház alakja, arculata kibontakozóban van.

Aki tudja, nem felejti

Hatvan éve létrehozták a móri tanács épülete mögött azt a falatozót, melyet azóta is fenntart a rajongótábora, annak ellenére, hogy azóta már eltűntek a tanácsok, a bányák, és feltűnt ezernyi konkurencia, de az 1960-ban induló móri lacipecsenyésnek ma sincs párja a piacon.

Megérkezett az „import”

Ötven évvel ezelőtt a belkereskedelmi és a külkereskedelmi miniszter együttes rendeletben írták elő, hogy bizonyos külföldről származó termékek esetében magyar nyelvű, közérthető tájékoztatót is mellékelni kell. A közös rendelet melléklete mintegy 80 „import” árucikk csoportról rendelkezett, a vegyiárutól a műszaki termékekig.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!