Aszálykérdés és vörösiszap

2020.11.03. 07:30

Fejér évfordulós emlékei – Ez történt november 3-án

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 3-án.

V. Varga József

Biogáz-telep

Elkészült a székesfehérvári vágóhíd biogáz-fejlesztő telepének terve – számolt be a nagykapacitású üzem gázfejlesztési eljárásáról a Fejér Megyei Hírlap 1960. november 3-ai számában. A biogáz-telep kukoricaszárból és vágóhídi hulladékból naponta 1800 köbméter magas fűtőértékű gázt fejleszt majd. A megyei lap ugyancsak e, 60 évvel ezelőtti számában írt arról, hogy elkészült Székesfehérvár városfejlesztési terve. Ezt a lapszámot itt tekinthetik meg.

Serlegek és zászlók

Ötven éve (1970. november 3.) a megyei lap nagy terjedelemben foglalkozott címoldalán a megyei pártértekezlet tanácskozásával. A 270 küldött négy esztendő munkájáról adott számot, és a meghatározta a további feladatokat. Arról is írt a Hírlap, hogy a Dunai Vasműben 10 kongresszusi serleg és 75 zászló vándorol egy év óta negyedévről negyedévre a legjobbakhoz. Sokakat érintett az a tájékoztató, mely a lakásösszeírás adatfelvételi lapjainak kitöltését mutatta be. Az eredeti cikket itt tekinthetik meg.

Aszálykérdés

Az aszálykérdés parlamenti döntést igényel, illetve magasabbak lesznek az ösztöndíjak – írta 30 éve, 1990. november 3-án a Fejér Megyei Hírlap. „Régen a járványok, ma a környezetszennyezés pusztít. S ez ellen tennünk kell!” – volt olvasható a Zsebők Lajos országgyűlési képviselővel készült interjúban. „Sorsdöntő egy hét elé nézünk… A türelmi idő a csapattal szemben is lejárt” – vélekedett Horváth Gábor, a tatabányai Vidi-mérkőzés előtt. Ezt a címlapot itt tekinthetik meg.

Más az igazság

Húsz éve, 2000. november 3-án írta a megyei lap: „Ehetünk vész nélkül marhahúst… A kórokozó igen ellenálló, 11 Celsius-fokon, húszperces hőkezelés során pusztul el.” Egy másik tudósítás arról szólt, hogy az Abu-ügy több tanúja is úgy fogalmazott a bíróság előtt: a nyomozati szakaszban tett vallomása, illetve az arról felvett jegyzőkönyv pontatlan, a leírtakkal szemben más az igazság. A Fejér Megyei Hírlap akkori címlapját itt tekinthetik meg.

A nap témája

Tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának a Fővárosi Bíróság. A Mal Zrt. fellebbezett, ugyanis a megindított perről csak az aznapi sajtóból értesült – számolt be a megyei napilap 10 éve, 2010. november 3-án az iszapügyről. A nap témájában született cikkben olvasható: néhány hete mentőt kellett hívni egy 16 és fél éves, eszméletlenségig részeg diáklányhoz. Az eset ugyan az adott kávézóban egyedi volt, de az alkoholizálás maga igen általánossá vált. A 2010-es címlapot itt találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!