alkotmányos monarchia

2018.03.15. 10:30

Pákozdról másképpen – Uralkodói kettős identitás

Az áprilisi törvények elfogadásával Magyarország alkotmányos monarchiaként kel új életre, amelynek V. Ferdinánd a királya, miközben V. Ferdinánd a Habsburg Birodalom császára is.

Sági Zoltán

A frontvonal mindkét felén lengett sárga-fekete lobogó Fotó:Wiki

A császári haderő lassan mindenütt leveri a területén fellángolt forradalmakat. Prága nyugodt, Bécsben teljes a katonai kontroll, Milánóban pedig Mészáros Lázár, ezúttal császári tiszti egyenruhában, éppen a lázadás elfojtásán serénykedik. A birodalom hétköznapjai kezdenek visszatérni a megszokott kerékvágásba, a császár figyelme így ismét a magyarok felé fordul. Politikai számításból írta alá az áprilisi törvényeket, időt akart nyerni, ám most jó lenne valahogyan visszacsinálni ezt a törvényes, de kellemetlen helyzetet. Itt jön a képbe Jellasics horvát bán, a Habsburg Birodalom lojális tisztje, aki hajlandó katonailag gyógykezelni a császári főfájást. Megindul a magyarok ellen, akik részéről nem számít komolyabb ellenállásra, hiszen nincs is saját hadseregük. Várakozásait igazolni látszik a tény, hogy Pákozdig nem áll útjába senki. Közben azonban a zseniális Batthyány sem tétlenkedik. Személyesen keresi föl a Magyarországon állomásozó császári, illetve magyar szempontból királyi csapatok vezérőrnagyát, Franz Holtsche dandárparancsnokot, akivel arra jutnak, hogy Batthyány, mint őfelsége kormányának törvényes miniszterelnöke, Magyarország területén jogszerűen rendelkezhet a királyi csapatokkal. Ebben megállapodva Batthyány Pákozd és Sukoró térségébe rendeli a Holtsche-vezette két olasz gyalogezredet – és az olasz lovasezredet.

A frontvonal mindkét felén lengett sárga-fekete lobogó Fotó:Wiki

Így esett, hogy Pákozdon a frontvonal mindkét oldalán lengetett sárga-fekete lobogókat a szél – Jellasics őszinte bánatára. Főleg, miután megállapította, hogy a vele szemben álló két olasz ezred a kor egyik legütőképesebb tüzérdandárja, akik 12 másodpercen belül töltenek újra és tüzelnek ismét. Bizonyos szempontból tehát Pákozdon V. Ferdinánd osztrák császár ütközött meg V. Ferdinánd magyar királlyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!