Mór

2013.01.17. 13:36

Regionális vámparancsnok volt Mór új jegyzője

Új jegyzője van január elsejétől Mórnaknak. Pálla József nyugdíjazásáig pénzügyőr ezredesként regionális vámparancsnok volt. Tanári és jogi diplomával egyaránt rendelkezik.

B. Kiss László

A Vám- és Pénzügyőrség közép-dunántúli regionális parancsnokaként 2012 decemberében nyugdíjazták. Egy ideig lefoglalták a ház körüli teendők, a restenciák, ám nem gondolta, hogy 47 évesen a nyugdíjasok táborát kellene gyarapítani. A móri jegyző posztra kiírt pályázatra az interneten bukkant. Mivel régóta jó viszonyban van Fenyves Péter polgármesterrel, megkérdezte tőle: mit szólna, ha ő is jelentkezne? Jó előjelnek vélte, hogy a polgármester nem akarta mindenáron lebeszélni - mondta el lapunknak nyilatkozva Pálla József. December 12-én hallgatta meg a képviselőtestület, amely még aznap döntött.

Bejáró, miként megfogalmazta. Baracskán lakik, két nagylánya Budapesten tanul, hat éves kisfia pedig óvodás. Egyelőre nem tervezi, hogy Mórra költözzön, de  mint mondja , ha a város lakói, illetve a képviselőtestület tagjai is elégedettek lesznek a munkájával, mérlegelni fogja ezt a lehetőséget.

dr. Pálla József, Mór űj jegyzője (Fotó: B. Kiss László)

A pénzügyőri munka egyébként nem áll olyan távol, mint azt elsőre gondolni lehet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a központi közigazgatás része, bár  teszi hozzá  az igaz, hogy a pénzügyőrségnél  elsősorban hallgatósági igazgatás folyik. A jegyző feladatai ennél sokrétűbbek. Ez adja ennek a munkának a szépségét és a nehézségét is. Nem kell ugyan monoton módon, futószalagon gyártani az ügyeket, de sok olyan döntést kell meghozni, ami mögött akár egy heti előkészítő munka van - fejtette ki Pálla  József.

Az új jegyző legsürgetőbb feladatai között elsőként a helyi rendeletek hozzáigazítását említette a január elsejével hatályba lépett új jogszabályokhoz.  Következő sürgős feladat annak az áttekintése, hogy a járási hivatal létrehozásával miként változott a polgármesteri hivatal hatásköre. Ennek megfelelően kell a hivatal feladatarányos szerkezetét kialakítani. A harmadik legsürgetőbb feladat pedig - sorolta Pálla József -, az önkormányzat idei költségvetésének előkészítése, melyet a tervek szerint február 13-án tárgyal a képviselőtestület. Kevés szó esett eddig arról is, hogy mit jelent az  a gyakorlatban, hogy az iskolák fenntartását átvette az állam, a működtetésük viszont továbbra is a móri önkormányzat feladata maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!