Mór

2013.07.02. 19:04

Ősszel nyílik meg a Wekerle múzeum

Wekerle Sándor, a dualizmus korának legendás államférfija Mór talán leghíresebb szülötte. Emlékét utca, intézmény és köztéri szobor, hamarosan pedig múzeum is őrzi.

B. Kiss László

Wekerle Sándor eddig a nyilvánosság számára ismeretlen hagyatékából nyílik a közeljövőben állandó kiállítás a legendás államférfi szülővárosában, Móron. Wekerle Sándor a dualizmus korának háromszoros miniszterelnöke volt. Emlékét méltó módon ápolják a kisvárosban, ahol márványtábla jelöli szülőházát, s nemcsak utcát, de az impozáns szabadidőközpontot is róla nevezték el.

A 2011-es évet Wekerle emlékévvé nyilvánította a város önkormányzata: a rendezvénysorozatot az államférfit parlamenti dolgozószobájában ábrázoló, monumentális köztéri szoborkompozíció – Nagy Benedek alkotásának – felavatása koronázta meg.

Az emlékkiállítás, illetve múzeum gondolata azt követően fogalmazódott meg, hogy Wekerle egyik dédunokája, Patay Géza fölajánlotta az államférfi többszáz darabból álló, nagy értékű hagyatékát, feltételül szabva azt, hogy méltó elhelyezést nyerjen a városban. A település szívében álló, kulturális központként funkcionáló Lamberg-kastély földszinti galériája kiválóan alkalmas a hagyaték bemutatására – tudtuk meg Törő Gábor országgyűlési képviselőtől, a múzeum létrehozását előkészítő bizottság elnökétől.

A grémium tagja még egyébként Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Wekerle terv miniszteri biztosa, Fenyves Péter polgármester, Möllmann Günterné, a TDM egyesület elnöke, Patay Géza, a városvédő egyesület képviseletében Hunorfi István, valamint Elekes András, lapunk főszerkesztője.

A Lamberg-kastély a park felől. A földszinten a bejárattal szemben levő teremben méltó helye lesz Wekerle Sándor múzeumának (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az állandó kiállítás része lenne egy másik terem is, ahol a látogatók mozgókép és hanganyagok segítségével, interaktív módon ismerkedhetnének meg Mór talán legnevesebb szülöttének munkásságával – mondta el Törő Gábor.

Az emlékmúzeum létrehozásának fedezetéül több forrás szolgál. Mintegy 15 millió forintot a miniszterelnöki hivataltól pályáznak meg, s a költségekhez várhatóan – lényegesen kisebb összeggel – a városvédő egyesület, illetve a megye is hozzájárul. Mivel a Lamberg-kastély az önkormányzat tulajdonában van, Törő Gábor felkérte a képviselőtestületet, hogy járuljon hozzá a múzeum létesítéséhez. Ez a múlt héten egyhangú döntéssel megtörtént – tájékoztatott az előkészítő bizottság elnöke.

Lapunkat a múzeummal kapcsolatban megkereste Korompai Péter móri keramikusművész, aki a Wekerle múzeum gondolatát üdvözli ugyan, ám az e célra kiszemelt helyet nem tartja szerencsésnek, mivel így megszűnik az a galéria, ahol már hosszú évek óta rendeznek színvonalas képzőművészeti kiállításokat. A keramikus ellenvetésére válaszolva Törő Gábor elmondta: az ugyancsak a központban található, felújítás alatt álló lábasház közösségi funkciót is ellát majd, kiállítóterem is lesz benne. Időszaki tárlatokat pedig a képzőművészeti szabadiskola termeiben, vagy a kastélyparkban álló kútházban is lehet rendezni – tette hozzá.A móri Wekerle múzeumot várhatóan októberben, a Kárpát-medencei gazdasági fórum alkalmával nyitják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!