Mór

2013.01.16. 17:28

Móron járt a mongol nagykövet

Mongólia nagykövete, Gandi Tugsjargal látogatott szerdán a városban. A diplomatát, aki találkozott a településen élő honfitársaival a polgármester fogadta.

B. Kiss László

Mongólia újonnan kinevezett magyarországi nagykövetaszonyának első vidéki útja Mórra vezetett. Gandi Tugsjargal a kisvárosban tett szerdai látogatásának egyik oka az, hogy a településen mintegy félszáz mongol él. A nagykövetet Fenyves Péter polgármester fogadta a hivatalában, majd ebéd után a diplomata ellátogatott az egyik móri üzembe, ahol honfitársai megbecsült dolgozók.

Mongólia néhány milliós ország, amely 1,5 millió négyzetkilométeren terül el. Imponáló gazdasági növekedésről adott számot a mongol nagykövet a móri polgármesterrel folytatott megbeszélése során. Az ország bevételeinek javát a bányászat adja, a szénkitermelést tekintve a világ telső tíz állama között van. Az állatállományt 50 millióra becsülik - mondta el Gandi Tugsjargal. A '70-'80-as években a magyarok segítségével többszáz kutat fúrtak a Gobi-sivatagot is magában foglaló országban, s mongolok is jöttek hozzánk dolgozni, akiknek egy része időközben hazatelepült. Móron a nagykövet tudomása szerint mintegy félszáz mongol él.

Fenyves Péter polgármester Gandi Tugsjargalt, Mongólia új magyarországi nagykövetét és kísérőit a városházán fogadta (Foto: B. Kiss László)

A mongolok jól beilleszkedtek a város életébe, gyerekeik a móri óvodákba, iskolákba járnak. Öröm hallgatni őket, amikor az évente megrendezendő városi diák művészeti fesztiválon fellépnek - mondta el Fenyves Péter polgármester. Többen közölük az egyik móri üzemben dolgoznak, amely prémium kategóriás autókhoz készít üléshuzatokat. Megbecsült alkalmazottai a cégnek, mivel minőségi munkát végeznek és nagy teherbírásúak - számolt be a nagykövetnek Mór város elöljárója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!