Mór

2014.01.14. 13:55

Becsülettel élünk, halunk

Pusztavám - A " Pusztavámi Esték" c. sorozatban Selmeczi István "Becsülettel élünk és halunk " című könyvének bemutatójára került sor a helyi művelődési házban.

Nédó Géza

Selmeczi István 1972-ben született Tatán. 1998-ig Dadon élt, majd családot alapított. Felesége szülőfalujában, Szomódon élnek. Házasságából egy fiú (Botond) született, aki most 13 éves. Selmeczi István eredeti szakmája növénytermesztő és növényvédelmi technikus.

1994 óta a Vértesi Erőmű Zrt.-nél dolgozik rendészeti csoportvezetőként.

-Soha nem volt szándékomban, hogy könyvet írjak - mondta megkeresésükre a szerző. Azt hiszem, a könyv megíratta magát velem. Lassan két éve lesz, hogy családfa-kutatás kapcsán jutottam el nagymamám egyik bátyja, Lantai Vince nevéhez. Ő a II. világháborúban esett el. Mindössze néhány információt tudtam róla. A kíváncsiságom és a történelem iránt érzett szeretetem megfogalmazta bennem a kérdést, vajon néhány adat birtokában, laikusként, mennyit lehet kideríteni egy 70 éve meghalt ember életéről és a halálának körülményeiről. Így kutatásba kezdtem. Idővel egyre több tárgyi emlék, adat jutott el hozzám, többek között Lantai Vince naplója is.

-Semmi mást nem akartam, csak a naplót és a meglévő adatokat összevetni és legépelni, hogy a családunkból bárki el tudja olvasni. A gépelés során még több kérdés vetődött fel bennem, melyeknek megpróbáltam a végére járni. Ha sikerült, a kapott válaszokkal kiegészítettem az anyagomat. Kezdtem megismerni a háború egyes szakaszait, megmutatkoztak előttem emberi sorsok, egyre nagyobb tisztelettel tekintettem a napló szereplőire . Később pár ismerősömnek megmutattam, hol tart a munkám, akik azt mondták, hogy ez a történet már kezd annyira kerekké válni, hogy érdemes lenne könyv formájában megjelentetni. Gyorsan elhatároztam, hogy igen, minél több érdeklődőnek meg kellene mutatni a példákat, hogy a legkegyetlenebb időkben is lehet magyar emberként becsülettel élni, ha ez már nem adatik meg, akkor becsülettel meghalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!