Mór

2014.09.11. 13:00

Mór fölkerült a tudomány térképére

Mór - A KHEOPS konferenciát már sikerre vitte, most pedig újabb terveket dédelget Svéhlik Csaba professzor.

B. Kiss László

Augusztus végén immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a KHEOPS nemzetközi tudományos konferenciát Móron. A tanácskozás visszhangja egyértelmű sikerről tanúskodik: a konferencia mára valódi móri brandé, márkává vált. A kisvárost említve tudományos körökben a konferenciára asszociálnak, ugyanakkor pedig a tanácskozásról számos kutatónak Mór jut az eszébe - mondta el lapunknak Svéhlik Csaba professzor, a KHEOPS ötletgazdája és főszervezője annak apropóján, hogy a konferencián elhangzott előadások a napokban nyomtatott formában is idén megjelennek. A konferencia rangját emelte, hogy annak keretében, miként arról lapunk már beszámolt, adták át a Wekerle Sándor Alapítvány életműdíjait.

Az alapítvány kuratóriuma megbizonyosodhatott arról, hogy bölcs döntést hozott, amikor a legendás, móri szülstésű államférfiról elnevezett elismerést a hat évtizedes pályát maga mögött tudó szerbia magyar közgazdásznak, Somogyi Sándornak, illetve a győri Széchenyi Egyetem tanszékvezetőjénak, Bencsik Andreának ítélte oda - fogalmazott a professzor. Svéhlik Csabától, aki a kuratórium elnöke, az alapítvány további terveiről megtudtuk: nem akarnak lemondani a középiskolások számára, Wekerléről és a dualizmus koráról szóló vetélkedő megrendezéséről, és még az ősszel szeretnének egy rövid, több nyelvű ismertetőt is megjelentetni a háromszoros miniszterelnökről, akinek emlékét 2011 óta monumentális köztéri szobor is őrzi.

Az alapítvány a KHEOPS sikerére alapozva Mórt a Kárpát-medence közgazdászainak találkozóhelyévé szeretné tenni. Eme célkitűzést jól szolgálná, ha a volt mozit sikerülne korszerű konferencia központtá átépíteni - nyilatkozta Svéhlik Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!