Mór

2016.11.01. 08:45

Rájárt a rúd idén a borvidékre - Adventkor forral bort oszt, januárban Vince napi vesszőfutást tervez a borrend

Mór - Sok bajjal küszködtek az idén az itteni gazdák. Folyamatosan, 7-8 naponként kellett permetezni, 870 milliméter eső esett, és jég is pusztított a szőlőkben.

Nédó Géza

Mindezt Gábor Csaba, a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymester mondta el lapunknak.

Tálas Tamás a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend korábbi nagymesterének sajnálatos április 24-i halála után, Gábor Csabát választották meg a borrend nagymesterévé.

A borrend 2001-ben alakult, éppen ebben az évben ünnepelhettük fennállásuk 15. évét. Gábor Csaba 2004-ben került szorosabb kapcsolatba a borenddel, majd két évvel később, egy bornapon avatták lovaggá. Neki is, mint minden borlovagnak, népszerűsítenie kell a móri borokat, s ami ehhez hozzátartozik, a turizmust és a helyi gasztronómiát. Civilben mentőtiszt, 6 év múlva éri el a nyugdíjkorhatárt.

Gábor Csaba: jövőre még több boros programot szeretne
Fotó: Hrubos Zsolt

A borászok körében nem volt titok, hogy Tálas Tamás nagymester, Gábor Csabában látta utódját. Az sem volt véletlen, hogy éveken át a borrend kancellárja volt. A szokásos októberi bornapokon a Kapucinus téri nagyszínpadon, vezetésével zajlottak a boros programok. A város életében mindig kiemelkedő esemény a Móri Bornapok. Nem csak azért, mert az ország legrégebbi (1934) borral kapcsolatos ünnepe, hanem azért is, mert képviseltetik magukat más borrendek is. Az idén mind a 44 borrendnek küldtek meghívót, 28 el is fogadta. Sőt, a határon kívüli magyar borrendek képviselői is jele voltak.

Az idei borfesztiválra 150 vendéget hívtak meg a móri borászok, ahol együtt vitatták meg aktuális gondjaikat, örömeiket. Több vidéki borásztól is hallani lehetett, hogy a Móri Bornapok rendezése példás. Mindezekre Gábor Csaba természetesen büszke, de egyben arra sarkalja, hogy a következő évi rendezvény még sikeresebb legyen. A nagymester 42 éve aktív borász, a szőlő szeretetét, a borkészítés tudományát szüleitől örökölte.

Az idei borról Gábor Csaba elmondta, hogy a tavaszi fagy megtizedelte Móron a szőlőültetvényeket. Ráadásul 870 milliméternyi eső esett a nyáron, ami nem tett jót a termésnek és akkor még nem beszéltünk a jégverésről. Hetven százalékos a kár a szőlőjében, így jó termésről nem beszélhet. Ami megmaradt, jó közepes minőségű. Sok bajjal küszködtek az idén. Folyamatosan, 7-8 naponként kellett permetezni hol a lisztharmat, hol a peronoszpóra miatt.

Gábor Csaba terveiről is beszélt. Belső szervezeti változtatást nem tervez, a boros programokon viszont igen.

Adventkor - adományként- forralt borral fognak kedveskedni az embereknek. Januárban Vince napi vesszőszentelést terveznek. Esemény, program bőven lesz, s Gábor csaba abban is bízik, hogy jövőre nem lesz fagy, s túl sok eső, meg jégverés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!