Mezőszilas

2017.07.08. 12:40

Szilasi tanoda diákoknak

MEZŐSZILAS Szívesen járnak a tanodába a gyerekek. Nyáron is. Hátrányos helyzetűek és halmozottan hátrányos helyzetűek. A déli végeken nem elég csak beszélni az esélyegyenlőségről. Segíteni kell a rászoruló gyerekeket: a felzárkóztatásban és a mindennapokban is.

V. Varga József

Az egészségnapra (ahol az egészséges életmód, az egészséges ételek volt a téma) többen stílszerűen drótszamárral érkeztek. A fruskák és a legénykék örömmel vetették bele magukat a finomabbnál finomabb (meg pláne egészségesebb), mutatós szendvicsek készítésébe. Aztán a színes gyümölcssaláta következett.

Kettévágták a görögdinnyét, kivájták piros húsát, felkockázták, majd hozzátettek mindenféle gyümölcsöt (alma, banán, őszibarack és így tovább), mi szem-szájnak ingere, és visszatöltötték a félgömb dinnyébe. Hogy aztán onnan kiporciózva jóízűen elfogyasszák.

A kormány elkötelezett abban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket, a velük foglalkozó pedagógusokat, segítőket minden rendelkezésre álló eszközzel segítse. Megújítva a 2010. és 2015. között már eredményesen működő Tanoda programot.

A tanoda a nyári hónapokban is nyitva van. A múlt szombat az egészséges életmódról, ételekről szólt
Fotó: V. Varga József

A Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület 29 millió forint támogatást nyert a kétéves tanodai projektre, amely idén januárban indult - mondta el lapunknak Horváthné Gogán Jolán, az egyesület elnöke, a program egyik fő motorja. A szilasi tanoda szakmai vezetője Lendvai Anikó (drámajáték, szövegértés), megvalósítója Borza Vilma (képességfejlesztés) és Zrínyi Márta (matematika).

Missziójukat támogatja a tankerület, az iskola és az önkormányzat is. Mezőszilasról huszonhárom, Igarról, Vámról és Szőlőhegyről pedig tíz (3., 4., 5. és 6. osztályos) gyermek vesz részt hétről hétre a tanoda foglalkozásain. A harminchárom résztvevőből tízen roma származásúak. A mosolygós szőke lányka és a barna fiúcska a balatonedericsi, tihanyi, balatonfüredi, rezi, tapolcai kirándulást említi. Még nem jártak egyik településen sem. Ősszel ozorai kerékpártúra, jövőre gorsiumi és fehérvári kaland vár rájuk. Hétfőn egy autószerelőhöz készülnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!