Mezőszentgyörgy

2016.03.18. 09:03

Mezőszentgyörgy: Eötvös Károly és A nagy év apró emlékei

Mezőszentgyörgy – Eötvös Károlyra és írásain keresztül a nagy év hőseire emlékeztek szülőfalujában. Este fáklyás felvonulást tartottak.

V. Varga József

A Veszprém megyei könyvtár, összefogva az Eötvös Károly hagyományát továbbvivő településekkel, emlékév keretében emlékezik és programokkal hirdeti az író, a politikus, az ügyvéd munkásságát. Szentgyörgy híres szülöttére, az igazság harcosára, a hazaszeretet írójára, a Balaton és a Bakony természeti szépségeinek megéneklőjére, a hírhedt tiszaeszlári per vádlottjainak védőjére emlékeztek a faluban.

Ne csak merengjünk a múltnak dicsőségén, hanem alapítsuk meg a jövendőt, szerezzünk jogot és szabadságot a népnek, lelkesedést a nemzetnek - mondta az íróval Praznovszky Mihály irodalomtörténész az Eötvös parkban, a névadó szobránál tartott megemlékezésen, majd bejelentette, hogy megalakult az Eötvös Károly Alapítvány. A koszorúzást követően a könyvtárban folytatódott a program.

A jelenlegi könyvtár épülete az 1800-as évek elején épült, a kúria később az Eötvös család birtokába került, e házban élt és alkotott Eötvös. Amint Márkusné Anett könyvtárostól megtudtuk: itt nyitotta meg kapuit 1949-ben az ország első népkönyvtára, majd húsz évvel később innen indult útjára az első Olvasó népért mozgalom.

Az ünnepségen Berta József polgármester avatta fel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújult, kibővült Eötvös-emlékszobát. Előadást tartott Kállai Szilárd, az Eötvös-könyvek kiadója, A nagy év apró emlékei című kötetből Kállainé Éva olvasott fel szemelvényeket. A szentgyörgyiekkel ezen a napon együtt emlékeztek az író leszármazottai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!