Mezőföld

2009.08.27. 02:28

Nem hagyták az iskolájukat!

Mezőszentgyörgy - Európai uniós támogatásból valósul meg a település közoktatási intézményeinek fejlesztése. Az alapkövet az iskolánál helyezték el, s meg- szegték az új kenyeret.

V. Varga József

Ehhez Isten mindannyitoknak / Vitathatatlan jogot ád: / Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát! - Reményik Sándor versét Kiss Péter szavalta. Az iskolaudvarról a templomtoronyra láttunk.

A szentgyörgyiek nem hagyták. A korábbi pályázaton is nyertek, de akkor forráshiány miatt tartaléklistára kerültek. Újra nekifutottak, és másodjára sikerrel jártak.

Az önkormányzat 426,8 millió forint támogatást nyert oktatási-nevelési intézményeinek fejlesztésére a közép-dunántúli operatív program pályázatán. Az összeghez 47,4 millió forintos önrész társul. A beruházás során az Eötvös Károly Általános Iskolánál négy új tanterem és tornacsarnok épül, a Gesztenyés Óvodát két csoportszobával bővítik, s megújul az óvodai konyha és az étkező is.

A pályázatot Tóth Andrea, a falu jegyzőnője írta, és ő látja el a projektmenedzser tisztét is. A beruházás építész-tervezője Édes Gergely, kivitelezője a székesfehérvári Ság-Építő Zrt.

A projektindító ünnepélyt a Szent István-ünnep előestéjén tartották az Eötvös művelődési háznál. Fellépett a Szentgyörgy Táncegyüttes, az Őszirózsa Nyugdíjasklub kórusa és a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör.

Mátyás László - aki korábban Eötvös Károly 24 kötetes összes művét adományozta a könyvtárnak - most újabb 2 könyvet és 12 levélmásolatot hozott ajándékba a falunak. Lábadi Zoltán, a zichyújfalui iskola igazgatója fotóalbummal kedveskedett, melyben a helyiek az építkezés folyamatát dokumentálhatják.

Ünnepi beszédében Szabadkai Tamás országgyűlési képviselő István király államalapító tetteit idézte fel, majd napjaink cselekvő együttműködéséről szólt. Simon Istvánné, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője az iskolaépítés fontosságát elemezte. A gyermekek mosolya lesz a legkedvesebb köszönet és a legszebb ajándék - tette hozzá.

Az új iskola alapkövét az általános iskolánál helyezték el. Ugyan még csak most veszi kezdetét a munka - jegyezte meg Berta József polgármester -, de egy év múlva mindenkit szeretettel invitál az avatásra, a tanévnyitóra. Az ünnepség zárásaként Dózsa István katolikus esperes, plébános megáldotta és megszentelte, a település elöl-járója pedig megszegte az új búzából készült új kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!