Mezőföld

2009.04.16. 02:29

Eredményes volt a költségvetési szigor Sárbogárdon - emelkedő díjak

Sárbogárd - Pozitív pénzügyi szaldóval zárta a múlt évet az önkormányzat, a szigorú gazdálkodás eredményeként több mint 200 millió forint maradt az elöljáróság kasszájában.

Ármás János

- Jó évet zártunk, bár a ránk tornyosuló nehézségek miatt nem garantálhatom, hogy a közeljövőben lesz még egy hasonló - fogalmazott a 2008. évi költségvetés zárszámadását előterjesztve Juhász János polgármester, megjegyezve: mivel más lehetőség nincs, így az eddigieket folytatva, de azokhoz képest is megpróbálnak a jövőben még jobban takarékoskodni.

A közel 2,8 milliárdos költségvetési egyenleghez képest a 200 millió forintos pozitív szaldó valóban kedvező. A napirend vitájában képviselői megjegyzésként hangzott el: jelentős hitel-visszafizetési kötelezettség hárul az önkormányzatra, ez több tízmillió forintos tétel - ezekről sem szabad megfeledkezni, mivel a büdzsét befolyásolják. Juhász válaszában közölte, ezzel tisztában is lennének, a kifizetéseket bekalkulálták, ám a költségvetés ezen összegektől sem borulhat fel.

A gazdálkodás egyensúlyának megtartása érdekében viszont komoly döntést hozott a szociális ellátások díjainak emelésével a helyhatóság. Az idősek átmeneti elhelyezését biztosító átmeneti szállón (gondozóházban) 13 százalékkal emelkednek a térítési díjak. (Például a térítési díj 1770 forintról kétezer forintra változik.)

Ennél keményebb a hajléktalanok átmeneti szállásán történő tarifaváltozás, itt a jövőben a jelenlegi 329 forint helyett 533 forintot kell majd fizetni, ez közel 52 százalékos drágulást jelent.

A tartós elhelyezést nyújtó ápoló-gondozó otthonban eddig naponta 2200 forintot kértek, a testületi döntés után már napi háromezret. Az emelésekkel szemben jó hír, hogy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás eddigi 250 forintos óradíja 132 forintra csökken. Nem változnak a nappali ellátásban részesülők (idősek klubja) térítési díjai sem, az étkeztetést biztosító vállalkozó nem kért az eddigi tarifákat módosító korrekciót. (Reggeli, ebéd és vacsora ebben az ellátásban 963 forint plusz áfa összegért vehető igénybe az idősek klubjában.)

Szintén az idei költségvetést - ezen keresztül elsősorban a diákságot - érinti: pályázatot írnak ki a nevelési-oktatási intézmények, illetve a civil szervezetek és az egyházak részére nyári táborozások, kirándulások támogatására. Erre az önkormányzat képviselő-testületének oktatási és kulturális bizottsága az előző esztendő gyakorlatát folytatva idén is 600 ezer forintot különített el, a pályázatokat május 6-áig lehet benyújtani az elöljáróság címére. Döntés ezt követően.

Komoly vitát hozott a testületi ülésen a szélessávú internetszolgáltatás kialakításáról szóló előterjesztés. Az önkormányzat közel kétszázmillió forintos hozzájárulásával készült beruházással kapcsolatban többen kifogásolták, hogy nem minden bogárdi számára elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!