Mezőföld

2009.03.19. 03:29

Dalos tavaszi ünnepen

Enying - Március idusára ismét szólt az ének. Nemzeti ünnepünket a hagyományos körzeti népdaléneklő-versennyel köszöntötték a Tinódi Lantos Sebestyén református iskolában. Mintegy hatvan diák lépett pódiumra.

V. Varga József

Az udvarról mindenki beljebb húzódott, a szitáló esőt szél is kísérte a múlt péntek délelőttjén. Később azért a díszterem ablakain be-bekukucskált a márciusi napfény - megörvendeztetve szívet és lelket - , a Tinódi Lantos Sebestyén református általános és művészeti iskola hagyományos népdaléneklő-versenyének ifjú dalosait és népes közönségét köszöntve. 


Szólóénekesek, duók, énekes csoportok énekeltek
Fotó: FMH

Nagy taps fogadta a Budapestről hazalátogató Hajdú Zoltán református lelkészt, korábbi iskolaigazgatót és fele-ségét, Éva asszonyt, akik a múlt évben vonultak nyugdíjba. Zoltánék boldogan újságolták legifjabb unokájuk érkezését. Régi tanítványaik mosolyogva fogták őket körbe.

A fellépők egy csoportja a folyosón izgult, többen a nézőtér széksoraiban figyeltek, néhányan a különtermekben készültek. Demény István kürtművész egy futamot fújt, majd Zsolnainé Purger Mercédesz igazgatóhelyettes nyitotta meg a rendezvényt.

Hét település - a Veszprém megyei Balatonalmádi és Csajág, valamint a Fejér megyei Dég, Enying, Mátyásdomb, Mezőkomárom és Mezőszentgyörgy - nyolc iskolájából harmincnyolc szólóénekes, két duó és két énekes csoport lépett a múlt pénteki verseny során pódiumra. Mintegy hatvan diák: a bájos leánykák mellett több legényke is. Ez utóbbit igen örvendetesnek ítélték a felkészítő tanárok.

A verseny maga - a szépszámú résztvevő miatt - két felvonásban zajlott, a lányok, fiúk három, hosszabb-rövidebb népdallal rukkoltak elő. A tiszta gyermekhang elbűvölte a hallgatóságot.

A zsűri - Nagy László népzenész, Szecsődi Rita népdalénekes és Szabó Szilárd, a Tinódi igazgatója - arany-, ezüst- és bronzminősítésekkel értékelte a produkciókat.

Az oklevelek mellé mindenkinek kijárt Kató Balázs keramikus, a versenyre emlékeztető míves bögréje is. A bögrék oldalt sorakoztak egy asztalon.

- Méltó módon ünnepeltük március tizenötödikét ezzel a szívet-lelket melengető szép népdaléneklő-versennyel - hangsúlyozta Nagy László, a zsűri elnöke. - Mindenki a tudása legjavát adta, szépen énekelt, örömet hoztunk egymásnak - tette hozzá.

Álljon itt most az aranyminősítést kapott diákok névsora: Tokovics László és a Zenés Hagyományőrzők (Csajág). Völgyi Daniella és Rohonczi Dóra (Dég). Bálint Sára, Hegedűs Petra és Keresztes Roxána Evelin (Enying, Batthyány). Csajági Erzsébet, Kolonics Attila, Csajági Nikoletta, Molnár Sára, Pirtyák Borostyán, Kolonics Barbara, Pirtyák Dorottya és Bagi Bojána (Enying, Tinódi). Kit-linger József (Mátyásdomb). Kamondi Attila (Mezőszentgyörgy). Felkészítő tanáraik voltak: Baranyai Tamásné, Lázár Melinda, Juhász Lívia, Csókás Eszter, Nagy Imola, Ádámné Németh Zsuzsanna.

Az eredményhirdetést követően, a viadalt záró gálán négy produkciónak tapsolhatott ismét a nagyérdemű. A gyerekek műsoráról felvételt készített az Enyingi Városi Televízió.

Újra énekelt az első osztályos (!) Csajági Erzsébet (Enying, Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), Keresztes Roxána Evelin (Enying, Herceg Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola), Tokovics László (Csajági Református Iskola) és a Csintekerintő énekcsoport (Balatonalmádi, Kósa György Városi Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!