Mezőföld

2015.02.19. 16:35

Mezőföld segítői - 1 milliárd forint, 97 nyertes pályázat

Mezőföld - Amikor 2008-ban megalakult a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület, a települések nem nagyon hittek abban, hogy komoly segítséget kaphatnak. Azóta hét év telt el, az egyesület közel egymilliárd forintot hozott a térségbe.

Házi Péter

- Az elmúlt közel hét évben helyi álmokból, helyi ötletekből születtek olyan kézzelfogható fejlesztések, mint a helyi termékek piaca, a számos térfigyelő kamera, gyönyörű játszóparkok vagy éppen a megmentett lajoskomáromi mozi épülete. Azt hiszem, erre lehetünk a legbüszkébbek - mondja kérdésemre Tóth Terézia, a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület elnöke.

Tóth Balázs és Tóth Terézia büszke arra, hogy közel egymilliárd forintnyi pályázati pénzt sikerült a tíz tagtelepülésre hozniuk

Tóth Balázs, a munkaszervezet vezetője persze azonnal hozzáteszi: sok-sok civil egyesületnek szinte csak rajtuk keresztül volt lehetőségük bármilyen forráshoz jutni. És igen, talán azt is mondhatjuk, hogy sikerült felébreszteniük a mezőföldi emberek identitástudatát: a tíz település 28 ezernél is több lakójának jelentős része ma már elhiszi, hogy van értelme pályázni, fejlesztésekben gondolkodni, legyen szó vállalkozásokról, nyugdíjas egyesületekről vagy éppen egyházközségekről, ahol egy-egy rossz állapotú templom felújításán gondolkodnak.

- A Leader program azért kiváló ötlet, mert itt tényleg a helyiek dönthetik el, mire van szükségük, mi az a felújítás, átépítés, ami segíti őket abban, hogy jobbak, könnyebbek legyenek a mindennapjaik - teszi hozzá Balázs, akitől azt is megtudjuk, a 2007 és 2013 közti tervezési ciklusban eredetileg olyan 600 millió forint idehozásával tervezhettek, ám végül 941 millióra nőtt az az összeg, amit a 97 nyertes pályázat során sikerült fejlesztésekre fordítani a tíz tagtelepülésen. Számos faluközpont újult meg, sok új rendezvényt sikerült tető alá hozni a dégi medvehagyma-fesztiváltól kezdve a balatonbozsoki pünkösdi vigasságokon át egészen a lajoskomáromi pincefesztiválig.

Hogy mennyi lesz a most indult, 2020-ig tartó ciklusban a pénzkeret? Azt még nem tudni, csak reményekedni lehet, hogy a korábbihoz hasonló nagyságú. Mindenesetre az egyesület már készíti a helyi stratégiát, amiben mentorként az irányító hatóság is segít. Nyár végére kell vele elkészülni, s aztán reméljük, újra sok-sok pénz jöhet Mezőföldre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!