Mezőföld

2011.09.21. 20:29

Határtalanul Erdélyben

Sárszentmiklós - Az iskola a Határtalanul! program pályázatán 1,1 millió forintot nyert erdélyi tanulmányi kirándulásra.

V. Varga József

A felejthetetlen ötnapos útra 45 hetedikes diák indult öt kísérőtanár vezetésével. A miklósiak a szentegyházi Gyermek-filharmónia együttes Fili kórusának és zenekarának vendéglátását élvezték - számolt be az erdélyi utazásról Horváth Ferencné ÁMK-igazgató.    A különítmény Nagyváradon járt  Ady nyomában, megcsodálták a csucsai Boncza-kastélyt, megkoszorúzták Kolozsváron a Szent Mihály-templom előtt álló híres szobrot. A János Zsigmond unitárius kollégiumban szálltak meg.
Megnézték a Babes-Bolyai Egyetemet, sétáltak a házsongárdi temetőben. Közelről szemlélhették a Tordai-hasadékot, Marosvásárhelyen a Rákóczi-lépcsőn mentek fel a fejedelem szobrához, Segesváron és Fehéregyházán az 1848/1849-es forradalomra és szabadságharcra, Petőfire emlékeztek.
Három éjszakát Szentegyházán töltöttek, a híres Gyermek-filharmónia együttes Múzeum szállójában. A 140 tagú együttes közös táncházba hívta a magyarokat.
Ellátogattak még  Székelyudvarhelyre, Farkaslakára, Korondra, Szejkére, a Medve-tóhoz, Csíkszeredára, Gyergyószentmiklósra, a Békás-szoroshoz, a Gyilkos-tóhoz és Zetelakára kirándultak.     Népdalokat énekeltek, pityókát szedtek, rajzoltak, az erdélyi helyekhez kötődő legendákat, verseket hallgattak, s még kürtőskalácsot is sütöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!