közeledés

2018.03.28. 05:49

Mégis Kim Dzsong Un járt Kínában

Az észak-koreai vezető háromnapos nem hivatalos látogatást tett Pekingben, megbeszéléseket folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel.

„A Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az erőfeszítéseinkre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét” – mondta a kínai elnökkel folytatott megbeszélésén Kim Dzsong Un, akinek szavait a központi televízió és a Hszinhua hírügynökség is idézte.

„Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il végakaratával összhangban tevékeny erőfeszítéseket fogunk tenni a Koreai-félsziget atomentesítésére. Ez az álláspont nem változhat” – szögezte le az észak-koreai vezető.

Kim Dzsong kínai látogatása vasárnaptól szerdáig tartott, és elkísérte őt a felesége, Zsi Szol Dzu is. A kínai hírügynökség felvételeket is közölt Kim és Hszi kézfogásáról a két ország nemzeti lobogója előtt. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsong Un phenjani látogatásra hívta meg a kínai elnököt, amit ő el is fogadott.

Az észak-koreai vezető első pekingi és egyben első külföldi útjáról már az elmúlt napokban felröppentek meg nem erősített hírek a nyugati és a dél-koreai sajtóban, miután olyan különvonat futott be egy pekingi pályaudvarra, amilyennel Kim apja, Kim Dzsong Il utazott a kínai fővárosba 2011-ben. Kim Dzsong Un ugyanabban az évben vette át az ország vezetését, és azóta nem járt külföldön, legalábbis a nyilvánosság nem tud róla.

Hírügynökségek által megszólaltatott szakértők szerint Kim Dzsong Un pekingi útja a két Korea, illetve Észak-Korea és az Egyesült Államok csúcstalálkozójának előkészítését szolgálja.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a kínai kormány kapcsolatba lépett a Fehér Házzal, és tájékoztatta Kim Dzsong Un pekingi látogatásáról. A szóvivő szerint a koreai fejlemények újabb bizonyítékai annak, hogy a lehető legnagyobb nyomásgyakorlás megteremti a párbeszédhez szükséges légkört.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Dél-Korea kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal március elején jelentette be, hogy Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsong Un április végén találkozik a két országot elválasztó demorkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. Előzőleg Phenjanban tárgyalt a dél-koreai elnök küldöttsége, élén Csung Jui Jonggal, a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetőjével.

A koreai háború 1953-ban nem békekötéssel ért véget, hanem csupán tűzszüneti egyezménnyel, így a két Korea nemzetközi jogilag azóta is háborúban áll egymással. A két Korea harmadik alkalommal tartana csúcstalálkozót: 2000-ben és 2007-ben Kim Dzsong Il – Kim Dzsong Un apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel.

A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatóan május végéig sor kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában