Martonvásár

2017.01.22. 18:25

Önfeledten ünnepeltek együtt

Martonvásár - Ünnepeljünk együtt, értük! - szólt a tevékenységükhöz illő felszólítás a Pápay Ágoston iskolában az alapítványi születésnapon. A muzsika, az ének és a vidámság felszabadító erejű volt.

Zsohár Melinda

A megye egyik legrégibb árvaházában működő iskola elismert szakmai műhely Martonvásáron. Középsúlyos értelmi sérült, halmozottan sérült és autista gyerekek tanulnak itt, illetve laknak a kollégiumban. A teljes nevén Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium száz tanulót oktat, nevel, s ami a legfontosabb: életminőségüket fejleszti-javítja.

Gyógypedagógiai módszerekkel diákjaik állapotából fakadó hátrányukat jócskán lefaragják az elkötelezett pedagógusok, nevelők, s mindenki, aki itt dolgozik. A hivatástudat szólítja, s tartja itt őket. Huszonöt évvel ezelőtt, az országban az elsők között hozták létre a pályázást megkönnyítendő Együtt- Értük Alapítványt az értelmileg sérült gyermekek támogatására, s minden évben megtartják a születésnapot".

A muzsika, az ének és a vidámság felszabadító erejű volt az alapítványi rendezvényen Fotó: Botos Imre

A város, a szülők, magánszemélyek támogatásából, az adók felajánlott egy százalékából, s leginkább a megnyert pályázatokból tavaly ötmillió forinttal számolhatott az alapítvány, mondta el Orbánné Molnár Anikó igazgató, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A gyerekek egyre gyakrabban kapcsolódnak be a városi rendezvényekbe, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ ismerős helyszín a diákoknak.

A mostani születésnapon az iskola feldíszített nagytermében fellépett az országos hírnévre szert tett Színvarázs Ulwila együttes, az itteni gyerekek speciális zenekara. Színek segítségével olvasnak kottát, a zenei tehetség más úton kibontakoztatható. A Napsugár tánccsoportot is az iskola tanulói alkotják, a muzsika és a tánc önmagában is nagy fejlesztő erő, nem beszélve a jó kedélyt fokozó hatásairól!

A süteményezős, ünnepi asztalos vidám születésnap kedves meghívottja a Netz Táncprodukció volt. Az öttagú csapatban a fiúk népi hangszereken és gitáron játszottak, fergeteges hangulatot teremtettek, akár egy falusi lakodalomban, vagy farsangon. Az egy szem lány pörgött-forgott közöttük, a humoros pillanatokat, beszólásokat jól vették" a gyerekek. Lengyel Szabolcs alias Micsi táncos-énekes táncpedagógus vezetésével bevonták őket is a produkcióba. A kicsit suta, de vidám és önfeledt társaság tagjai dobogtak, fütyültek, kiáltottak, lépegettek, ahogyan Micsi villámkoreográfiája kívánta tőlük. A pápays tanárok tiszteletbeli gyógypedagógusokká fogadták az együttest, amelyik nem először járt az intézményben.

Természetesen nem maradhatott el az óriási torta sem, elvégre születésnapot ünnepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!