Martonvásár

2015.07.19. 13:42

Nyáresti piknik, levendulával

Martonvásár – Először leszüretelték a levendulát, majd latin muzsikát hallgattak a téren. A katona, Beethoven és szerelme, a vén fák, a futkosó gyerekek, a fiatalok és idősek beleolvadtak a levendulaillatú éjszakába.

Zsohár Melinda

Az Emlékezés tere korábban is helyet adott közösségi találkozóknak, már a régi uradalmi épülettel is a kultúrát szolgálták. A város nagyközség korában is megkísérelte feleleveníteni a valaha volt szellemiségét, amelyet néhány évtizedre elveszíteni látszott. Lelkes közösségek és karizmatikus vezetők a kicsi pénzből és a csekélyebb lehetőségekből is jól sáfárkodtak, mostanra azonban összeért a két dolog. A Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ kialakítása mind külsőleg, mind tartalmában telitalálatnak bizonyult.  A meglévő értékek, az újdonságok, s a kreativitás találkozott e helyt, s a martonvásáriak percek alatt „belakták” ezt az otthonos teret.A hétvégén érdekes programot találtak ki a BBK-ban: nyáresti pikniket levendulaszürettel és latin élőzenével! Pfiffer Zsuzsanna igazgató, Pál Mónika helyettese, Tóth Andrásné – aki évtizedek óta motorja és fáradhatatlan szervezője a lokálpatrióta rendezvényeknek – arra törekszenek, hogy kötetlen, családias találkahellyé váljon a tér.

Több bizonyíték tanúsítja, hogy ez megtörtént, de most egyértelművé is vált, hogy nem kell különösebben sem szervezni, sem „erőltetni” a dolgot.  Kisebb hírverést csaptak csupán annak, hogy szedjék le a tér illatos lila virágait, üljenek asztalokhoz, s a padokra a szabad ég alatt, kóstolgassák a Für Elise kávéház latinos falatjait, s finom kávéit, majd andalodjanak a Laton Combo duójának karibi és kubai zenéjére, dalaira. S megtelt a tér! A szervezők sem számítottak ekkora érdeklődésre! Ollót hoztak magukkal kicsik és nagyok – kés, villa, olló - a levendulaszürethez, a kertész Megyeriné Margit felügyelte a virágágyásokat, de vigyáztak a szedők is. Néhány szál virágból álló lila csokrocskákkal telepedtek le a vidám „betakarítást” követően, s a magyar dal és népdal városában ezúttal romantikus latin est borult a hallgatóságra.  Egyesek táncra perdültek, nálunk is hódít a salsa, a vízcsobogás stílusos aláfestésként szolgált a latin dallamoknak. Megszületett a forum romanum, az igazi közösségi tér, martonvásári módra. Nem éppen ezen az éjszakán, de most már kétség sem férhet hozzá. Legközelebb hatalmas termelői vásárra invitálnak a szervezők, a szokásosnál is több kézműves termékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!