Martonvásár

2014.06.01. 15:21

Martonvásári főtéravató

Martonvásár – Emlékezés és történelem, múlt és jövendő, jelen és remények – e gondolatok jegyében avatták fel a kisváros megkapó hangulatú főterét az összetartozást jelképező emlékművel.

Zsohár Melinda

Összetartozunk – e betűket május utolsó estéjén illesztették az országzászló mellett épített egyszerű, mégis beszédes jelképekkel ellátott emlékművére. A Nemzeti Összetartozás Napjára időzítették Martonvásár száz millió forintos kormányzati kormányzati támogatásból megvalósult térrekonstrukciójának ünnepélyes befejezését. Az Emlékezés tere nevet viselte e tér eddig is a műemlék óvoda, az egykori szeszgyár és néhány lépésnyire a valahai Brunszvik kastély által közrefogott rész, a régi első világháborús emlékművel, illetve a második világégés áldozatainak ás mártírjainak, s az 1956-os forradalom és a kommunizmus áldozatainak emlékjeleivel és a szomorú névsorokkal. Mégsem a gyász és a szomorúság színtere a hely, amelyben hársfák illatoznak, hatalmas gesztenyefák és egy-két famatuzsálem nyújtanak árnyat az alattuk elhelyezett padon ülőknek majd. A természet és az épített környezet elemei adnak itt szellemes találkozót a betérőknek, mindenki maga is meggyőződhetett afelől az ünnepélyes avató alkalmával.


Szabó Tibor polgármester leginkább a köszönet szavait sorolta beszédében, hiszen mindenki megtette a magáét e nagyszabású terv megvalósítása érdekében. A tér minden szögletében van valami ötlet és szellemesség, a tervezők és kivitelezők kerülték a közhelyeket – mert ilyen is létezik a téralakításban. A kedves szökőkút három egymásra rakott „terméskőkavicsként” bocsátja át magán a vizet, amely kis gránitárokban folyik lefelé – a legkisebbek nyáron beledughatják kis lábaikat. Most is sok gyermeket hozott el a családja, apró léptekkel vették birtokba a leginkább nekik szánt teret.) Négy csobogó zubogott a régi Brunszvik Óvoda renovált szárnya és a modern „hajó”, a leendő kiállító épület közelében. Levendulasziget, kerengők, padok, virágok, sarjadó fű, s zongorabillentyű mintájú kiülők csábították a közönséget. Erdélyi Gábor ajándéka a hármashalom szívébe állított kettős kereszt, s az országzászló rúdján is mindig leng eztán a trikolór.

Gucsek István alpolgármester és Szabó Tibor polgármester invitálta a katolikus templomkertbe az egésznapos gyermeknapra a legifjabbakat, Pfiffer Zsuzsanna karnagy a fúvószenekart dirigálta ünnepi muzsikára. A hagyományőrző huszárok kivont karddal tisztelegtek a koszorúzás alatt. A Őszre az újabb 220 és 100 millió forintos kormányzati és európai uniós támogatásból elkészül a művelődési ház, s az óvodamúzeum új traktusa. Stílszerűen Für Elise néven nyitnak kávéházat az annyira várt művelődési ház térre néző frontján. Horváth Bálint kabinetfőnök hangsúlyozta: a sok újdonság mellett a tervezők arra is ügyeltek, hogy minden fa megmaradt, hozzájuk igazították a leendő arculatot már a rajzasztalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!