Martonvásár

2014.01.05. 19:15

Az egészség megőrzéséért sütnek-főznek közösen a lányok-asszonyok

Szembenéznek vele és tesznek is ellene! E mottóval szerveznek főzőklubot az étkezési betegségekkel küzdők segítségéül. Minőségi alapanyagokból, új szemlélettel.

Zsohár Melinda

Világszerte rohamosan emelkedik a cukorbetegek száma, s ezzel párhuzamosan a mindenféle étkezési és emésztési panasszal élőké. Már rég nem unatkozó úriasszonyok és a „legfelsőbb körök” problémája a liszt-, tojás- laktózérzékenység sem. Korunk civilizációs ártalmainak egyike a túltápláltság, illetve a különféle allergiák. Martonvásáron pályázat révén szerveznek havonta kétszer főzőklubot, ahol a támogatás segítségével korszerű edényeket, kiváló alapanyagokat használva készítenek speciális, de finom ételeket a lányok, asszonyok.

Horváth-Morber Janka humánkineziológus legutoljára a cukorbetegségről és hatásairól tartott összefoglaló előadást, bár egyre többen ismerik mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz hatásait és következményeit. (A humánkineziológia az emberi fizikai teljesítmény, állóképesség, terhelhetőség vizsgálatával, erőnlétének megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozó sporttudományi szakág.) A világon mintegy 380 millió, hazánkban 570 ezer cukorbeteg él, 90 százalékuk a 2-es diabétesszel. Horváth-Morber Janka nem elrémíteni kívánja az itt érintetteket, s nem is az aszkéta életmódot mutatja fel mint keserű jövőt, hanem konkrét javaslatokkal szolgál. Mellé finom süteményeket, édességeket kínál, amelyek azonban nem ártalmasak az egészségre! Nyírfacukor, sztívia, amaránt, tönkölyliszt, zabpehely és más, ezekhez hasonló, újrafelfedezett élelmiszer-alapanyagokkal lehet ízletes és kívánatos étkeket készíteni, ezek a foglalkozások ékes bizonyítékokkal szolgálnak erre.

Népszerűek a receptes-főzős találkozók. Középen Salgó Béláné, jobbján Patyus Mária, balján, (oldalt álló) Varga Violetta a főzőklubon (Fotó: BBK)

A fő szervező a Martonvásári Kulturális Egyesület, ők pályáztak az Új Széchenyi Tervben kiírt lehetőségre, s tavasszal a második sorozatba fognak bele. A tegyünk többet egészségünkért! felszólítás jegyében elméleti, s gyakorlati tanácsokkal gazdagodtak a résztvevők egy-egy találkozáson. Húsmentes ételeket főztek, gluténmentes, tojásmentes fogásokkal járnak körbe a foglalkozás végén a tálak. Szinte minden családban van étkezési, táplálkozási zavarral küzdő, a legújabb generációnál sokkal több, mint az elődöknél. Már nem halnak meg csecsemőként a betegek, az orvostudomány halad, így a betegségek is öröklődnek az utódokba. Okosan kezelhetők e bajok, s az elhízás „járványa” is visszaszorítható az átgondolt étkezéssel.

Tóth Andrásné Márta egyesületi tag a tavaszi programot ajánlja: Ételek – mérgek nélkül beszédes címmel. Az egyesület termelői vásárt szervez immáron rendszeresen, ahol a helyben termelt, kézműves élelmiszerek tesznek szert egyre növekvő népszerűségre. A karácsony előtti kóstoló cukorbetegeknek is alkalmas tésztát, túróbonbont és házi szaloncukrot kínált, receptekkel. A banános, vörösáfonyás kalács semmi kívánnivalót nem hagyott maga után! A diétázók is bátran lakmározhattak belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!