Martonvásár

2015.02.15. 21:10

Martonvásár költségvetés - Adócsökkentés, igazságosabb fizetési kötelezettségek

A napi működési költségek biztonsága érdekében átsrukturálták az adókat a költségvetés tervezésekor.

Zsohár Melinda

Hajszálra ugyanazok az önkormányzati képviselők, mint akik négy esztendeje, a következő öt évre is ők kaptak felhatalmazást a város irányítására polgármesterükkel együtt. A napokban fogadta el a testület a költségvetést, 1,5 milliárd forintból gazdálkodhat a martonvásári önkormányzat.

Az ellátandó feladatok és a bevételek számbavétele során megállapították, hogy a napi élet működtetéséhez szükséges ügyekben, a saját intézmények finanszírozásában mintegy ötvenmilliós hiány mutatkozik. Az elmúlt években a megtakarítások, egyéb külső források bevonásával pótolták e hiányt, mondta el a polgármester, ám idén határozott döntést hoztak a változtatásról. Hosszú távon a jövőjét élné fel a város, amely pedig az utóbbi években járási székhely lett, s nagy fejlesztéseket hajtottak végre állami és kormányzati támogatással, sikeres pályázatok nyomán.

Szabó Tibor polgármester: a martonvásári költségvetésben kiemelten fontosak a beruházások
Fotó: BBK

Ezúttal olyan költségvetést készítettek, amelyben bizonyos kiadásokat csökkentettek, illetve igazságosabb adózást vezettek be. Egyértelműen kedvező hír – nem titkoltan a vállalkozások élénkítésére és bátorítására – az ipar-űzési-, telek- és építményadó mértékének csökkentése. A kommunális adó fizetésében azonban struktúraváltás történt. Nincsenek alanyi jogon járó kivételek, mint korábban, amikor a város ingatlanainak mintegy negyede után senki nem fizetett, pontosabban a többiek viselték a terheket. Ezután minden martonvásári polgár kommunális adófizetői kötelezettséget visel, a kedvezmények sehol nem automatikusak. A családi vagy szociális okból rászorultak természetesen egyéni elbírálásban kaphatnak felmentést, hangsúlyozta Szabó Tibor, ám azt indokolni kell.
A martonvásári költségvetésben kiemeltek a beruházások. Martonvásár őslakossága mellett sok fiatal család találta vonzónak a települést, örvendetesen gyarapszik a lélekszám. A fejlesztésekkel a következő generációnak is igyekszik a vezetés kedvében járni, az iskolai, a művészeti iskolai és az óvodai nevelés példás. A tavaly felavatott Beethoven-Brunszik Kulturális Központ országosan is jelentős gyarapodást jelent a település újbóli felemelésében. Korszerű a járási központ épülete és szolgáltatása, idén új tornacsarnok és sportpálya épül egymilliárdos beruházás révén. A város saját erőből 200 millió forintot tervezett e célra, amely az adófizetők együttműködésével lehetséges, foglalta össze Szabó Tibor határozatuk lényegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!