Martonvásár

2015.01.18. 18:55

Ajándékból csarnok Martonvásáron

A Beethoven Általános Iskola tágas udvarán bőven van hely, elfér az ajándékpénzből felépítendő sportcsarnok. A mintegy 600 millió forintos felajánlást az állam és az érintett sportszakosztály is jóvá hagyta.

Zsohár Melinda

A társasági adó az államnak fizetendő, kivéve, ha valamilyen nemes célra ajánlják fel azt, s az állam is beleegyezik az „áthelyezésébe”. Így történt ez Martonvásáron, ahol régóta szerettek volna nagy és korszerű sportcsarnokot építeni, mert nem csak a helyi kézilabdásoknak nincs tisztességes helyük sportolni, de egyszerre általában négy osztálynak szerepel az órarendjében testnevelési óra.

A jelenlegi tornaterem kicsi, osztályok néha az aulában is tornáznak, a megemelt kötelező testnevelési óraszám miatt sok kompromisszumra kényszerülnek a tanárok, s a sportkedvelő gyerekek. A megyében található szabadegyházi Hungrana Kft. vezetése döntött úgy, hogy a mintegy 600 millió forintnyi társasági adóját célzottan a martonvásári iskola udvarában épülő sportcsarnok építésére, valamint a futballpálya műfüves pályájára és öltözők korszerűsítésére ajánlja fel.

Az iskola udvarán van hely, mutatja Tóth Balázs. A csarnok belső tere látható a látványterven (Fotó: BKK)

A nagylelkű felajánlást a törvény lehetővé teszi, az állam jóváhagyta, s az illetékes sportszakosztály, a Magyar Labdarúgó Szövetség Kézilabda Szakosztály szakmai engedélye is megérkezett az év végén. Az önrészeket kell a városnak megfinanszíroznia, amelyre a források időben rendelkezésre állnak, tájékoztatott Horváth Bálint alpolgármester.

A sportpálya az iskolától távolabb esik, arra is ráférne a korszerűsítés, s az öltözők sem elégítik ki a mai igényeket. Az enyhébb időjárású hónapokban gyakran használják a gyerekek is, sportversenyeket rendeznek az amúgy szép helyszínen. Az „átfordított” adóból erre is futja, készek a látványtervek.

A munkálatokat az idén megkezdik, a beruházásra szerveződött nonprofit társaság, a Martonsport Kft. megalakulásával és az engedélyek megérkezésével eldördült a startpisztoly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!