Magyaralmás

2016.09.14. 11:21

Legjobb a lekvár Almáson!

Hetedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a szilvalekvárfőző versenyt a faluban. A verseny háziasszonya Pataki Zita volt.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Szerintem mindenki egyetért velem abban, hogy a nagymama szilvalekvárjánál nincs jobb az egész földkerekségen. Szerencsére sok nagymama van, így a szilvalekvárra is több recept létezik.

A magyaralmási nyugdíjasklub is benevezett a megmérettetésre, és első helyen végeztek. A receptet elárulták nekünk, mi pedig most megosztjuk a Hírlap olvasóival.

A nyugdíjasklub tagjai: Hamberger Józsefné, Holly Tiborné, Kertész Gyuláné és Horváth Lajosné
kevergetik a nyertes lekvárt az üstben

Ahogyan ők készítették: 10 kg szilvát négybe metéltek, 3 kg húsvéti rozmaring almát vékonyan felcikkeztek. 3-4 órán keresztül csak főzték és kevergették, hogy ne égjen oda. Mielőtt készen lett volna, szórtak bele 15 dkg cukrot, ekkor nagy gázon rotyogtatták a lekvárt. Üvegekbe merték, a tetejére kicsi tartósítószert tettek, majd fejre állították pár percre, hogy biztosan ne érje levegő.

A rendezvény háziasszonya, Pataki Zita beszélget a verseny résztvevőivel

Ahány ízlés, annyi lekvár! Az eseményen rengeteg finomság készült, a zsűri tényleg nehéz helyzetben volt. Volt, aki cukor nélkül, mondván, a gyümölcs édessége éppen elég. Volt olyan is, aki alma helyett más gyümölcsöt, esetleg fűszert használt. Meg lehet bolondítani a lekvárt fahéjjal, de marcipános is készült már.

Nagyszerű vitaminforrás, egészséges, gombócba is kiváló töltelék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!