Nébih-kerekasztal-beszélgetés

2021.05.15. 08:00

Terítéken a becsomagolt igazság: az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokról

Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih hatodik kerekasztal-rendezvényének. Az online előadások és a kerekasztal-beszélgetés során az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia terén jártas szakértők is bekapcsolódtak a szakmai egyeztetésbe.

V. Varga József

Az élelmiszerek csomagolásának környezeti hatása aggodalommal tölti el a fogyasztókat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Napjainkban az élelmiszer-­gazdaság fenntarthatóságának fejlesztése újabb és újabb megoldandó feladatok elé állítja az élelmiszerlánc szereplőit. A Nébih támogató hatósági munkájának része, hogy lehetőséget teremt az élelmiszerláncot érintő időszerű feladatok megvitatására és közös ágazati álláspont kialakítására, amelyben kiemelt szerepet kap a hivatal szakmai egyeztető fóruma, a Nébih-kerekasztal. A hatodik alkalommal – csaknem száz szakember bevonásával – megrendezett eseményen az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetéséről folytattak online eszmecserét a résztvevők.

Megnyitójában Oravecz Már­ton, a Nébih elnöke a csomagolóanyagok fenntarthatósági problémái mellett azok sokrétű szerepét is hangsúlyozta. Habár az élelmiszerláncban felhasznált csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése félreérthetetlen társadalmi elvárás, nem szabad elfeledkeznünk azok élelmiszer-biztonsági és minőségmegőrző szerepéről sem. A témakör komplexitása miatt minden eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség az élelmiszerlánc szereplői és a hatóság között.

Napjaink fogyasztója az élelmiszer-biztonsági, kényelmi és gazdasági szempontok mellett fenntarthatósági elvárásokat is támaszt az élelmiszerek csomagolásával szem­ben. Az ideális csomagolóanyag ezen – sokszor egymásnak ellentmondó – jellemzők olyan kombináció­ját hordozza, amely az adott termékhez a legjobban illeszkedik. A téma bemutatására felkért szakértők részletesen ismertették az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok szabályozási kérdéseit, kiváltásának lehetőségeit, illetve a csomagolóanyag-fejlesztés potenciális irányait is.

Az élelmiszerek csomagolásának környezeti hatása aggodalommal tölti el a fogyasztókat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontokat figyelembe véve az élelmiszerek csomagolása ma még sok esetben nem váltható ki a jelenlegi technológiákkal. A járványhelyzetben ráadásul még inkább felértékelődött az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok higiéniai szerepe. Ezért az alternatív csomagolóanyagok fejlesztése mellett továbbra is fontos a jelenleg alkalmazottak környezetbarát újrafeldolgozásának vagy energetikai hasznosításának korszerűsítése.

A Nébih friss, reprezentatív fogyasztói felmérése azt mutatja, hogy a magyar vásárlók több mint felének döntéseiben ma már szerepet játszik valamilyen mértékben a környezetvédelem. A lakosság 77 százaléka minden esetben saját bevásárlószatyorral, táskával indul el a boltba, további 19 százalék pedig törekszik rá, de néha elfelejti. 51 százalék véli úgy, hogy az élelmiszer-előállítók túl sok csomagolóanyagot alkalmaznak. Az élelmiszerek csomagolásának környezeti hatása pedig jelentős aggodalommal tölti el a fogyasztókat. Ez az aggodalom olyan erős, hogy a csomagolás környezetterhelését sokszorosan túlbecsülik a termékéhez képest, amelyet a csomagolás védeni hivatott.

Ugyanakkor a szak­értők által ismertetett kutatási ered­mények egybehangzóan bizonyítják, az élelmiszer-­cso­magolás az élelmiszerek romlásának késleltetésével hoz­zájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, a két hatás mérlege pedig azt mutatja, hogy a csomagolóanyagok környezeti hatásánál sokkal jelentősebb a csomagolás hiá­nyából eredő élelmiszer-pazarlásból származó környezeti teher.

A kerekasztal tapasztalatai megerősítették, hogy a kérdéskör komplexitása ellenére szükségessé vált a fenntarthatóbb, élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő új élelmiszer-csomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kialakítása, amely az élelmiszerlánc-szereplők és a fogyasztók közös érdeke. Ebben kiemelt fontosságú a tudományos innovációk ösztönzése, amelyet azonban továbbra is széles körű szakmai-társadalmi párbeszédnek kell kísérnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!